NaslovnaNovostiTurska nakon dronova Bayraktar poslala u Ukrajinu višecevne raketne sisteme Roketsan

Turska nakon dronova Bayraktar poslala u Ukrajinu višecevne raketne sisteme Roketsan

Oružane snage Ukrajine su navodno dobile raketne sisteme sa višestrukim lansiranjem Roketsan, koje proizvodi istoimena turska kompanija.

Ovaj tip sistema je opremljen raketama TRLG-230, a koje mogu da se navedu bespilotni letelici Bayraktar ​​TB2. Rakete mogu da pogode ciljeve na udaljenosti do 70 km.

Roketsan TRLG-230

U novembru 2022. godine na internetu su se pojavile informacije da su ukrajinske oružane snage pregovarale sa Turskom o više bacača raketa Roketsan MCL. Sada je zvanična potrvrda stigla od ukrajinske vojske objavljivanjem nekoliko slika borbene gotovosti sistema Roketsan MCL.

Fotografija prikazuje raketni sistem sa višestrukim lansiranjem Roketsan MCL i kamion za pretovar turskog sistema.

„Spremni smo za kontraofanzivu“, navodi se u poruci koju su na Fejsbuku objavili vojnici 49. artiljerijske brigade.

Ovo je prva potvrda upotrebe ovog raketnog sistema od strane Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, umesto dva kontejnera sa 6 lansirnih ćelija za rakete 230 mm, vide se dva kontejnera sa po dve lansirne ćelije.

Još prošlog leta su sajtovi, blisko povezani sa obaveštajnim Zapadnim strukturama, pisali da su Oružane snage Ukrajine dobile precizno navođene rakete Rocketsan TRLG-230.

Sistem za lansiranje projektila je razvio Roketsan, turska odbrambena kompanija. MCL je modularni sistem koji se može montirati na različite tipove kopnenih vozila, brodova, pa čak i helikoptera.

Roketsan lanser koristi rakete TRLG-230 kalibra 230 mm ali teoretski dozvoljava upotrebu turskih raketa 122 mm i 300 mm. Sposobni su da pogađaju ciljeve na udaljenosti od 20 do 70 km. Da bi što preciznije pogodio naznačeni cilj, sistem može da koristi informacije u realnom vremenu primljene od bespilotne letelice Bayraktar ​​TB2.

MCL sistem se sastoji od postolja koji može da drži više projektila, koje se ispaljuju uzastopno ili istovremeno. Lanser se može konfigurisati da nosi različite tipove projektila, uključujući protivtenkovske, protivbrodske i rakete zemlja-vazduh.

Takođe je zanimljivo da je višestruki raketni sistem Roketsan koji je stigao u Ukrajinu u verziji dostupnoj za izvoz u standardnoj kamuflaži. Konkretno, isti lanseri su viđeni sa ovom kamuflažom u Bangladešu. Bangladeš je kupio 18 ovih turskih sistema 2021. godine za 60 miliona dolara.

7 KOMENTARA

 1. Kad Vojska Kosova dobija ovaj sistem?
  Je li je EdePro (Srbija) pomogao u razvoju ovoga sistema?

  P.S.
  Biološko oružje, engleski jezik:
  youtu.be/PnJ5T1Enwq4 Dr Dalglish Cancer after Vaccine.

 2. S-400 треба и да се одржава. Систем је купљен и то је то, ту се ставља тачка на било какву везу са конструктором. Софистицирано оружје тражи и софистицирано одржавање које вероватно купац не може да обезбеди, већ то мора да уради конструктор.
  Да сачекамо неки дан да би се тачно утврдило шта је од овога истина. Шерифима са запада ова прича сигурно иде у прилог да се Путин и Ердоган посвађају на крв и нож. Ова двојица су већ имала конфликт око обореног руског авиона у Сирији, нисам сигуран да је Ердоган баш толика будала да Путину поспе со на рану

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave