Naslovna Novosti Rusi greškom bombardovali sami sebe? Su-34 „bacio“ kliznu bombu FAB-500-M62 na Belgorod

Rusi greškom bombardovali sami sebe? Su-34 „bacio“ kliznu bombu FAB-500-M62 na Belgorod

0
su 34m2
su 34m2
google news

Eksplozija se dogodila 20. aprila u ruskom gradu Belgorod. Odmah je proglašeno vanredno stanje. Prema raširenim informacijama, istog dana na raskrsnici jedne od centralnih ulica od eksplozije je formiran krater od 20 metara. Nadležni u gradu saopštavaju da nema povređenih.

U početku su počele da stižu spekulacije o ukrajinskom napadu. Prvobitne spekulacije bile su da je ukrajinska dron kamikaza Swift napalo to područje i da je uzrok eksplozije. Rusko Ministarstvo odbrane je kasnije izdalo saopštenje da se dogodilo „anomalnim padom bombe iz aviona“.

krater u belgorodu
krater u belgorodu

Po svemu sudeći, prema Rusima, Su-34 je „izgubio municiju” iznad grada. Avion je definitivno bio u misiji da gađa ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Rusima ovo nije prvi incident sa avionom generacije 4++ Su-34. Prošlog oktobra, Su-34 se srušio na stambenu zgradu u ruskom gradu Ejsku. Nakon incidenta, zgrada se zapalia.

Nažalost, u poređenju sa jučerašnjim incidentom, u Ejsku je zabeleženo 13 smrtnih slučajeva, uključujući 3 dece. Nesreća se dogodila tokom trenažnog leta, a pilot je uspeo da se katapultira.

Poslednjih nekoliko meseci Rusija aktivno koristi FAB-500M-62 avio bombu. Ovu informaciju potvrdilo je i ukrajinsko Ministarstvo odbrane. U nekom trenutku, Kijev je čak rekao da trenutno ne mogu da se suprotstave ovoj municiji.

Prema ekspertima, američki Patriot sistem bi mogao da se nosi sa presretanjem i uništavanjem FAB bombi. Međutim, da bi to učinili, ovi sistemi moraju biti bliže zoni sukoba što ih dovodi u opasnost jer povećava šanse da ih ruske oružane snage napadnu i unište.

Pored Su-34, postoje izveštaji da je Su-35 takođe nekoliko puta izvršio misije sa ispuštanjem ove vrste vazdušne bombe.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
fab-500m-62 pre utovara na su-34

Deset ruskih S-35 bacilo je 11 vođenih vazdušnih bombi iznad Sumske oblasti, izbegavajući domet ukrajinskih PVO sistema. Bombardovanje se odigralo 28. marta, Rusi su ponovili napad na Bilopilju, u Sumskoj oblasti.

Treba napomenuti da Su-35 leti na visini izbegavajući domet ukrajinske PVO. Sledi lansiranje krilatih vazdušnih bombi i to predstavlja veliku pretnju za ukrajinsku vojsku.

FAB-500-M62 je bomba opšte namene sa visokoeksplozivnom bojevom glavom. Ova bomba je dizajn i razvoj Sovjetskog Saveza. U proizvodnji je od sredine 1950-ih i što je zanimljivo proizvodi se i danas. Reč je o bombi od 500 kg sa bojevom glavom od 300 kg.

Podsećamo vas da Ukrajina takođe ima sličnu opremu [takozvana JDAM bomba]. Postoje čak i izveštaji da su ukrajinske snage već upotrebile ovu bombu protiv položaja česte vojne kompanije Vagner u oblasti Bahmuta. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version