Naslovna Novosti Rusija menja starije avione moćnim Su-35 kako bi ostvarili odlučujuću nadmoć nad...

Rusija menja starije avione moćnim Su-35 kako bi ostvarili odlučujuću nadmoć nad Ukrajinom

0
treca isporuka novih su 35 ruskoj vojsci za mesec dana
treca isporuka novih su 35 ruskoj vojsci za mesec dana
google news

Ukrajinski zvaničnici tvrde da Rusija ima 12 puta više aviona od Ukrajine i da moskovski lovci novije generacije pružaju „sve veću dominaciju“ na nebu u području borbenih dejstava.

Pre nego što je Rusija izvršila invaziju na istoku Ukrajine prošle godine, mnogi stručnjaci su predvideli da će potpuno mobilisane ruske vazdušno-kosmičke snage brzo postići potpunu vazdušnu superiornost nad zemljom koja je u sukobu.

Suprotno predviđanjima, rusko vazduhoplovstvo nije u potpunosti kontrolisalo nebo iznad Ukrajine i nije uništilo ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo. Ipak, ruske vazduhoplovne snage su vremenom postigle nadmoć u vazduhu na istoku.

Jedan zapadni diplomata je čak nedavno izjavio tokom brifinga sa novinarima, da su protivvazdušna odbrana i rakete zemlja-vazduh sprečile Rusiju da dominira nebom.

Čini se da najviše ukrajinske vlasti imaju suprotan stav, sugerišući da napredniji borbeni avioni ruskog vazduhoplovstva predstavljaju pretnju ukrajinskim snagama u istočnoj Ukrajini.

U ekskluzivnom intervjuu, visoki zvaničnik u Kijevu rekao je za ABC News da je Moskva zamenila zastarele modele aviona Su-35. Zvaničnik je rekao da je Su-35 opremljen veoma efikasnim radarima i raketama za velike daljine. Moskva koristi ove avione za operacije kopnene podrške i vazdušne napade na ukrajinske avione.

su 35

Zvaničnik je rusku vazdušnu nadmoć opisao kao „stvarni rizik“ i naveo da je prioritet broj jedan daa Ukrajina odmah dobije nove sisteme protivvazdušne odbrane od Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Ruska dominacija nad zonom borbenih dejstava je razlog za zabrinutost, prema rečima još dvojice ukrajinskih zvaničnika, koji su to potvrdili agenciji. Jedan zvaničnik je tvrdio da Rusija ima 12 puta više aviona od Ukrajine.

Rusko efektivna kampanja bombardovanje

U svom članku za Foreign Affairs, Beri Posen, profesor političkih nauka na MIT-u, izjavio je da je Rusija započela genijalno efikasnu kampanju bombardovanja „ukrajinskog sistema proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, tako nateravši Ukrajince na direktne i indirektne vojne troškove. ”

Ukrajinci su pretrpeli značajne troškove resursa zbog ovih bombardovanja; na primer, sposobnosti protivvazdušne odbrane koje štite gradove ne mogu se koristiti za odbranu linija fronta.

Pored toga, na sposobnost Ukrajine da vodi svoju transportnu mrežu, komunikacione sisteme i drugi vojni hardver uticali su uništena infrastruktura i gubitak električne energije.

Zbog ove neprilike, ukrajinski zvaničnici su naglasili da pozivaju SAD i njene saveznike da im daju napredne borbene avione. Američki predsednik Džo Bajden odlučio je da ne šalje moderne američke borbene avione.

naoruzni su 35
Su-35

Nijedna država nije zvanično objavila da će Ukrajini isporučiti moderne zapadne avione, uprkos tekućim razgovorima o isporuci savremenih borbenih aviona između Ukrajine i zemalja NATO-a.

Ipak, dva ukrajinska pilota su nedavno vežbala letenje i korišćenje sistema naoružanja na simulatoru F-16. U to vreme, visoki zvaničnik ukrajinskog vazduhoplovstva tvrdio je da bi ukrajinski piloti mogli da postanu vešti u letenju i korišćenju naoružanja F-16 za manje od šest meseci.

Slovačka je prošle nedelje saopštila da je Ukrajini dala prva četiri od 11 borbenih aviona MiG iz sovjetske ere koje je obećala, dok im SAD za uzvrat nude helikoptere. Poljska je ponudila da Ukrajini obezbedi nekoliko lovaca MiG-29 međutim idalje ih nisu isporučili.

mig 29a poznan poljska
MiG-29A Poznan Poljska

Zapadni zvaničnici su shvatili da bi snabdevanje savremenih borbenih aviona i pratećih raketa koštalo mnogo novca i da bi ga mogle finansirati samo Sjedinjene Države.

Komandanti američkih vazduhoplovnih snaga smatraju da je Rusija platila visoku cenu zbog neuspeha da uspostavi superiornost u vazduhu u ranim fazama sukoba. Prema rečima generala Džejmsa B. Hekera, višeg komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi, ruska invazija na Ukrajinu pokazala je važnost vazdušne nadmoći u sukobu.

Heker je izneo otrežnjujući argument, rekavši da bi Ukrajina odavno bila vojno poražena da je Rusija ranije u borbi stekla vazdušnu nadmoć.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version