NaslovnaNovostiIran tvrdi: Naša mornarica naterala američku nuklearnu podmornicu da izroni u Ormuškom...

Iran tvrdi: Naša mornarica naterala američku nuklearnu podmornicu da izroni u Ormuškom moreuzu

Iranska mornarica navodno je primorala američku nuklearnu podmornicu da izroni u Ormuški moreuz, rekao je za državnu televiziju 20. aprila komandant iranske mornarice admiral Šahram Irani.

„Podmornica se približavala Ormuskom moreuzu u potpunoj tišini i pod vodom kada je uočila, identifikovala i presrela iranska podmornica Fateh. Podmornica je bila primorana da izađe na površinu destruktivnim manevrima i morala je da pređe moreuz dok je ostala na površine vode“, rekao je admiral.

Admiral je identifikovao podmornicu kao USS Florida, dodajući da je narušila iranske teritorijalne vode. Ratna mornarica Sjedinjenih Država je ranije ovog meseca rasporedila podmornicu sa nuklearnim pogonom na vođeni projektili klase Ohajo na Bliskom istoku da podrži Petu flotu sa sedištem u Bahreinu.

„Ova podmornica je davala sve od sebe, koristeći sve svoje kapacitete, da prođe u potpunoj tišini i bez otkrivanja“, rekao je Irani. „Svakako ćemo pred međunarodnim telima reflektovati činjenicu da je prestupila u naše vode.

U izjavi za Rojters, američka mornarica je demantovala tvrdnje komandanta iranske mornarice, opisujući navodni susret kao “dezinformacije”.

Klasa Ohio

„Američka podmornica nije ni danas niti nedavno prošla kroz Ormuški moreuz“, rekao je novinskoj agenciji komandant Timoti Hokins. „Tvrdnja služi više iranskih dezinformacija koje ne doprinose regionalnoj pomorskoj bezbednosti i stabilnosti.

Napeto u Persijskom zalivu

Napetosti u Persijskom zalivu počele su da rastu nakon sukoba sa smrtnim ishodom između američkih trupa i snaga koje podržava iranski Korpus Islamske revolucionarne garde.

Incident se dogodio u severoistočnom regionu Sirije krajem marta. U sukobu je ubijen američki vojni izvođač i ranjeno 25 američkih vojnika zajedno sa drugim američkim izvođačem. Poginulo je i osam iranskih boraca.

Podsetimo, početkom aprila, iranska mornarica je saopštila da je identifikovala i upozorila obaveštajni avion američke mornarice EP-3E izvan ušća u zaliv.

Podmornica klase Fateh

Podmornica Fateh je najnovija i tehnološki napredna podmornica iranske proizvodnje. Podmornica je predstavljena 2013. godine, ali se floti pridružila tek 2019. Podmornica Fateh koja se smatra prvom poluteškom iranskom podmornicom, sa težinom od 527 tona.

iranska fateh podmornica
iranska fateh podmornica

Iranska podmornica može ostati potopljena 35 dana na dubini većoj od 200 metara; njeni turbogeneratorski motori proizvode brzinu od 11 do 14 čvorova; opremljena je sa 12 različitih tipova sonara, uključujući aktivne i pasivne tipove.

Fateh može da skenira svoju okolinu i detektuje dubinu, brzinu i zvuk, a može i da deluje efikasno protiv neprijateljskih podmornica. Fatehovi sistemi za elektronsko ratovanje mogu da otkriju, identifikuju i orijentišu sve vrste radarskih talasa i telekomunikacionih signala koje emituju brodovi, avioni, podmornice i drugi izvori, tvrde Iranci.

Danas je admiral Šahram Irani najavio i izgradnju i opremanje trupa drugog, trećeg i četvrtog modela podmornice Fateh.

USS Florida

USS Florida je podmornica klase Ohajo koja je prvi put puštena u rad 1983. Prošla je nekoliko nadogradnji tokom godina, uključujući konverziju iz podmornice sa balističkim projektilima u podmornicu sa navođenim projektilima, kao i konverziju u nuklearnu.

Podmornica je dugačka 170 metara i ima deplasman od 18.750 tona potopljena. Pokreće je nuklearni reaktor i može da putuje brzinom do 20 čvorova dok je pod vodom. Ima posadu od oko 160 mornara.

uss florida podmornica
uss florida podmornica

USS Florida je opremljena raznim naprednim senzorima i sistemima naoružanja, uključujući krstareću raketu Tomahawk, sposoban da pogodi ciljeve udaljene do 2.500 kilometara. Takođe može da lansira druge tipove projektila i torpeda, kao i da izvodi specijalne operacije koristeći mini podmornice SEAL.

Raspoređivanje USS Florida na Bliskom istoku deo je širih napora Sjedinjenih Država da održe “regionalnu bezbednost i stabilnost”, posebno u svetlu rastućih tenzija sa Iranom.

Peta flota, koja se nalazi u Bahreinu, odgovorna je za patroliranje u ključnim Ormuškim moreuzom, kroz koji se transportuje veliki deo svetske nafte. Prisustvo USS Florida u regionu ima za cilj da odvrati potencijalne protivnike i pokaže posvećenost Sjedinjenih Država u zaštiti svojih interesa i interesa svojih saveznika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave