NaslovnaNovostiZvanični podatci Moskve šokiraju: oboreno više od 400 aviona i uništeno skoro...

Zvanični podatci Moskve šokiraju: oboreno više od 400 aviona i uništeno skoro 9.000 tenkova i oklopnih vozila

Na brifingu održanom 19.04.2023, zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov, izjavio je da je ruska vojska u poslednja 24 sata oborila dva borbena aviona MiG-29 i dva jurišna aviona Su-25 opreme Vazduhoplovstva Ukrajine.

„Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije oborila je u poslednja 24 sata tri aviona Vazduhoplovstva Ukrajine i to: dva borbena aviona MiG-29 u rejonima Novoukrajinka i Serghejevka u NR Donjeck i jurišni avion Su-25 u okrugu grada Dolgenkoe u Harkovskoj oblasti“, rekao je Konašenkov, a prenosi agencija Interfaks.

su 25
Su-25

Takođe, protivvazdušna odbrana je oborila još jedan ukrajinski jurišni avion Su-25 u okrugu Ugledar u Donjeckoj Narodnoj Republici“, rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane.

Prema podacima koje je izneo Konašenkov, ruska vojska je u poslednja 24 časa presrela četiri reaktivna projektila lansirana uz pomoć instalacija tipa HIMARS i uništila šest ukrajinskih dronova u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti.

„Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 411 aviona, 228 helikoptera, 3.776 dronova, 415 protivvazdušnih raketnih kompleksa, 8.732 tenka i drugih oklopnih vozila, 1.089 višecevnih raketnih bacača, 4.619 instalacija artiljerije i mina. kao i 9.617 jedinica specijalne opreme vozila“, zaključio je Konašenkov.

Prema zvaničnim podacima, Ukrajina je pre invazije imala u upotrebi samo između 50 i 70 MiG-ova 29

Prema paralelnoj statistici koju vodi korisnik Telegram kanala „Operativna linija“, od početka vojne invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, ruske trupe su uništile 135 ukrajinskih jurišnih aviona Su-25, kao i 98 borbenih aviona MiG-29.

Ovome treba dodati 47 frontalnih bombardera Su-24 i 22 borbena aviona Su-27.

svo igor konashenkov

Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o glavnim borbenim avionima u vlasništvu Vazduhoplovstva Ukrajine, to rezultira ukupno 302 uništene letelice. Ova cifra je oko 25% niža od zvanične brojke koju je izneo predstavnik ruskog Ministarstva odbrane.

Prema zvaničnim podacima, Ukrajina je 2020. godine imala u funkciji najviše 70 aviona MiG-29. Zaista, nakon raspada SSSR-a, Ukrajina je ostala sa stotinama aviona MiG-29, ali većina njih je bila u poodmaklo lošem stanju pre invazije.

Treba napomenuti da obe strane uključene u sukob imaju tendenciju da preuveličaju gubitke koje je pretrpela suprotna strana i da minimiziraju sopstvene gubitke. Iako je pravu statistiku prilično teško postići, verovatno će se cifre bliske stvarnosti znati kada se sukob završi.

ukrajinski pilot juice u kokpitu svog mig 29
Ukrajinski pilot Juice u kokpitu svog MiG-a 29

2 KOMENTARA

  1. Ja koliko ne verujem Ukrajinskim izvorima o oborenim “stotinama” Ruskih aviona, toliko isto ne verujem Ruskom MO o oborenim “stotinama” Ukrajinskih aviona. I jedni i drugi lažu dok zinu, barem kad su gubici aviona u pitanju. A rekao bi da lažu dok zinu i za uništene PVO sisteme, takođe i jedni i drugi. Jedino gde su verovatno i jedni i drugi dosta bliži realnim brojkama su u količinama uništenog oklopa, tj tenkova i oklopnjaka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave