NaslovnaAnalitikaKijev baca prašinu u oči, sprema se za najveći kontranapad do sada

Kijev baca prašinu u oči, sprema se za najveći kontranapad do sada

Kao što su početkom 2022. Zapadni mediji na nedeljnom nivou predviđali tačne datume početka ruske ofanzive u Ukrajini, tako se danas svi mejnstrim mediji dave u nagađanjima o početku ukrajinske kontraofanzive.

Njuzvik je naveo da je kontraofanziva kijevskih snaga zakazana za 30. april, što znači da 30. aprila sigurno neće biti ništa. Priča se i da bi kontraofanziva mogla bila tempirana da se poklopi sa Danom pobede 9. maja.

m2a2 bradley ods sa
m2a2 bradley ods sa ukrajinskom kamuflažom

Zauzvrat, ukrajinski mediji i zvaničnici bacaju prašinu u oči i navode da vremenske prilike još ne dozvoljavaju da se u potpunosti iskoriste svi vojni potencijali, a veliki gubici podrivaju njihovu sposobnost da pokrenu operaciju velikih razmera.

Svi aktuelni komentari o ukrajinskim ofanzivnim operacijama verovatno nisu ništa drugo do dela informacionog rata. U međuvremenu, na frontovima se nastavljaju pripreme za veliku ofanzivu ukrajinskih snaga.

Ukrajinska vojska će verovatno pokrenuti ofanzivne operacije u nekoliko pravaca odjednom. Pretpostavlja se da će stepe u regionu Zaporožja postati vodeće bojno polje.

Ukrajinske snage nastavljaju borbena izviđačka dejstva kod Pologa, a njihove izviđačke grupe su aktivne duž čitavih linija fronta u regionu. Očekuje se da će ukrajinske snage pokušati da se probiju ka Melitopolju i Azovskom moru kako bi zauzele luku Berdjansk i ugrozile Krimski most.

Istovremeno, još jedan napad može da ugrozi pravac Ugledar kako bi presekao marijupoljski autoput i zakomplikovao rusku logistiku.

pentagon papiri
pentagon papiri

Niže na jugu ukrajinske snage su takođe pojačale svoju aktivnost na zapadnoj obali Dnjepra. Tamo opremaju vatrene položaje dalekometnom artiljerijom. Iz Stanislava se prisilno evakuišu civili. Vojne kolone su primećene kako se kreću noću od Krivog Roga u pravcu juga ka Berislavu.

Prelazak reke je neophodan korak za uspešnu ofanzivu na širokom frontu. Zadatak udara sa zapadne obale Dnjepra je da skrene pažnju i pribode ruske jedinice.

Na Donjeckom pravcu su malo verovatna ofanzivna dejstva velikih razmera. Međutim, sigurno će ukrajinska vojska pojačati intenzitet granatiranja u Donjeckoj urbanoj aglomeraciji kako bi preopteretila rusku PVO.

Ruševine Bahmuta takođe mogu postati teren za ukrajinski pokušaj osvete. Potisak ukrajinskih vojnika od strane Vagnerovih jedinica bio je veliki udarac za ukrajinsku komandu ali i propagandu. Ukrajinska vojska bi mogla pokušati da podeli Vagnerove jedinice i ruske oružane snage u pokušaju da opkoli grad.

Ukrajinska vojska takođe gomila snage u oblasti Harkova, na frontu Kupjansk i Svatovo. U slučaju uspeha u ovoj oblasti, Ukrajinci će imati priliku da opkole aglomeraciju Lisičansk-Severodonjeck.

ukrajinska kontraofanziva ilustracija
ukrajinska kontraofanziva ilustracija

Zauzvrat, ruska vojska pomno posmatra neprijateljske manevre, sporadično uništava ukrajinske vojne sisteme i ljudstvo dok jača odbranu. Intenzitet vazdušnih udara na ukrajinske vojne položaje je prisutan ali smanjenog intenziteta.

Dosta planova i mogucnosti za ofanzivu. No, ne zaboravimo da na bilo kom potezu ruske snage mogu da preduhitre Kijev svojim napadom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave