NaslovnaNovostiIznenadna provera: Ruski bombarderi Tu-95MS patrolirali iznad voda Beringovog i Ohotskog mora

Iznenadna provera: Ruski bombarderi Tu-95MS patrolirali iznad voda Beringovog i Ohotskog mora

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 18.04.2023. dva strateška bombardera Tu-95MS iz Daleke avijacije izvršila let u vazdušnom prostoru koji se nalazi iznad neutralnih voda voda Beringovog i Ohotskog mora.

Kako je saopštila ruska vojska, let je izveden u okviru iznenadne provere nivoa borbene gotovosti ruske flote u Tihom okeanu.

„Tokom obavljanja patrolnih zadataka, dva strateška bombardera Tu-95MS su dopunjena gorivom u vazduhu iz aviona-cisterne Il-78“, navodi se u saopštenju ministarstva koje je prenela agencija Interfaks.

Tokom provere, posade strateških bombardera Tu-95 nastaviće da vrše vazdušne patrole i u drugim okruzima“, naveli su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

„Svi letovi aviona dugog dometa izvode se u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora koji se nalazi iznad neutralnih voda, bez narušavanja granica drugih država“, zaključili su predstavnici ministarstva.

Provera uključuje avijaciju velikog dometa

Iznenadna provera stepena borbene gotovosti Ruske Pacifičke flote pokrenuta je 14. aprila po nalogu ruskog predsednika Putina. Kako je najavio ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu, 18. aprila počinje završna faza verifikacije (treća) koja će obuhvatiti lansiranje raketa sa borbenih brodova i uz pomoć kopnenih kompleksa obalskog projektila.

Ministar je naveo da u inspekciji učestvuje oko 25.000 vojnih lica, 167 borbenih i pomoćnih brodova, uključujući 12 podmornica, kao i 89 aviona i helikoptera.

U proveri, pored Ruske Pacifičke flote, učestvuju snage i sredstva iz sastava dalekometne avijacije, Vazduhoplovstva Istočnog vojnog regiona i jedinica.

U prvom delu verifikacije, strateški bombarderi Tu-95MS i dalekometni bombarderi Tu-22M3 prebačeni su na operativne aerodrome.

Let su izvršili avioni Kozelsk (registarski broj RF-94120 i broj na tabli 22 crveni) i Veliki Novgorod (registarski broj RF-94124 i 16 crveni).

Prvi od njih pripada 79. bombarderskom puku avijacije u sastavu 326. bombarderske divizije – Ukrainka, a drugi 184. bombarderskom puku u sastavu 22. bombarderske divizije – Engels.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave