NaslovnaNovostiJužna Koreja razvija "plutajuću bazu projektila" sposobnu da nosi 80 balističkih raketa

Južna Koreja razvija “plutajuću bazu projektila” sposobnu da nosi 80 balističkih raketa

Seul je odlučio da razvije nacrt dizajna perspektivnog borbenog broda prepunog projektilima. Ratna mornarica republike planira da izgradi tri takva broda.

Najavljuje se da će svaki od brodova biti naoružan sa preko 80 balističkih projektila. Ako bude potrebno, brodovi će moći da izvrše seriju udara na vojne objekte Severne Koreje.

Brod-arsenal balističkih projektila

Izgradnju brodova će izvoditi Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) uz učešće Hyundai Heavy Industries (HHI). Prva kompanija je zadužena da dostavi nacrt broda u roku od godinu dana, nakon čega se planiraju detaljni projekti i rasporedi izgradnje. Prisustvo tri broda omogućiće da jedan od njih bude konstantno na borbenom dežurstvu.

Vlada Južne Koreje saopštila je da je izgradnja brodova uključena u ukupni srednjoročni plan odbrane za 2024. godinu. Rezultati ovog rada biće vidljivi i u upotrebi za pet godina.

Vojska očekuje da će biti izgrađen “trodimenzionalni lanac ubijanja” zajedno sa raketama zemlja-zemlja i vazduhoplovnim raketama vazduh-zemlja, a sada se dodaju i balističke rakete voda-zemlja.

Uz to, Ministarstvo odbrane Južne Koreje usvojilo je program razvoja i serijske proizvodnje balističkih projektila za ove brodove, za čiju implementaciju je dato 12 godina – od 2024. do 2036. godine. Po svemu sudeći, 2036. godine biće puštena u rad tri „broda-arsenala“. Raketni program koštaće budžet zemlje 600 milijardi vona (oko 467 miliona dolara).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave