NaslovnaNovostiNovi borbeni dron avionskog tipa koji se lansira za samo 2 minuta...

Novi borbeni dron avionskog tipa koji se lansira za samo 2 minuta – Koršun

U Rusiji su predstavili dron Koršun (Zmaj), koji se lansira 10 puta brže od svojih analoga
Bespilotna letelica je dizajnirana za izviđanje i bacanje različitih proizvoda, uključujući fragmentacione granate, saopštilo je udruženje „Pronalazači za front“.

Udruženje „Pronalazači za front“ razvilo je dron avionskog tipa „Koršun“, kome nije potreban lansirni katapult i može se u potpunosti pripremiti za lansiranje za samo dva minuta.

„Da biste lansirali bespilotne letelice, potreban vam je lansirni katapult, koji je prilično dugotrajan: morate doći na mesto lansiranja, rasporediti ga i tek onda pokrenuti dron. Ovo se odnosi na dronove kao što su Orlan, Eleron, za koje je potrebno oko 15 minuta da se aktiviraju.

Dok se lanser instalira, neprijateljska artiljerija i MLRS mogu da počnu da rade na njemu, odnosno lansiranjem drona možda nećete imati vremena za lansiranje.U slučaju od “zmaja” je sve mnogo jednostavnije.

Može se sklopiti za samo dva minuta: svi detalji na pričvršćivačima – rep, dva krila i dron je spreman. Omogućava vam mnogo neprimetnije poletanje i sletanje, što je bezbednije ne samo za operatera, već i za sam uređaj“, saopštilo je udruženje.

Kako naglašavaju u „Pronalazačima za front“, uprkos rasponu krila od 2 m, moguće je lansirati dron i iz ruke i sa zemlje. Novi dron je dizajniran za izviđanje i bacanje raznih predmeta, uključujući fragmentacione granate. „U budućnosti su planirana testiranja Koršuna u zoni sukoba u Ukrajini“, saopštilo je udruženje.

Organizacija je istakla da dron uspešno kombinuje tehnička rešenja i kvadrokoptera i aviona. “Ovo omogućava uređaju da iskoristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja kvadrokoptera, kao i povećano trajanje leta aviona.

Koršun poleće kao kvadrokopter, a tek nakon toga uključi mu se prednji propeler i leti dalje kao avion na jednom motoru. Zbog toga se manje troši električna energija, što vam omogućava da produžite vreme leta. Trajanje leta našeg drona je oko 2 sata, za razliku od 30 minuta koliko leti konvencionalni DJI Mavic”, saopštilo je udruženje.

Brzina krstarenja drona je oko 70 km/h. Maksimalna daljina leta uređaja je 170 km, maksimalna visina je 3 km. Proizvod ima raspon krila od 2.100 mm. Dužina „Zmaja” je 1.200 mm. Ovaj projekat ne treba mešati sa Tu-300 “Koršun-U” – sovjetskom i ruskom taktičkom bespilotnom letelicom iz 1990-tih godina.

IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave