NaslovnaNovostiDanski Leopard 1A5-DK za Ukrajinu

Danski Leopard 1A5-DK za Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Danske postavilo je na mreže video o prvom bivšem danskom tenku Leopard 1A5-DK, koji je remontovan u nemačkoj kompaniji Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) u Flensburgu a namenjen je za isporuku Ukrajini.

Saopšteno je da će isporuka ovih tenkova Ukrajini početi u maju 2023. godine. FFG je u skladištima imao 99 Leoparda 1A5-DK, kupljenih nakon što su povučeni iz upotrebe danske vojske 2005. godine.

Danski Leopard 1, raspoređen u sastavu tadašnje Danske internacionalne brigade (Danske Internationale Brigade), poslednji put je primećen na terenu tokom NATO vežbe Cold Grouse 1995. godine. 

Sada danska vlada finansira otkup i popravku ovih vozila kako bi ih isporučila Ukrajini. Peter Ernstved Rasmussen, danski medijski magnat i vlasnik specijalizovanog medija OLFI koji pokriva domaću politiku odbrane i bezbednosti, 1. februara 2023. je pisao da FFG u naredna tri meseca može završiti remont 20 tenkova Leopard 1A5 a još 40 za šest meseci.

Danska je u jednom trenutku ukupno imala 230 ovih mašina. To je, u suštini, verzija Leoparda 1A3 sa zavarenom kupolom, modernizovana početkom devedestih godina XX veka do nivoa nemačkog Leoparda 1A5.

Naime, kupola od varenih elemenata nije ništa lošija od livene, ali omogućava bolju implementaciju modularnosti zaštite i njegovu modernizaciju na već izgrađenim oruđima.

1 KOMENTAR

  1. Oklop – 10 do 70 mm RHA čelika. 105mm top nije super efektivan sa trenutno rasprskavajućim granatama, kao što bi bio 120mm na Leopardima 2/Abramsima/Čelendžerima ili T-72/T-80 sa 125mm.

    Danska se rešava otpada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave