NaslovnaIstorijaU ritmu muzike za ples

U ritmu muzike za ples

Često se u opisivanju ratnih napora, patriotske euforije i podizanja morala mogu čuti lekseme – ratni pokliči, ratne trube…Istina je da su uz ratnike, uz neizostavni strah od ranjavanja ili pogibije, išla i razna ohrabrujuća sredstva, među njima i muzika.

U rat se često išlo s pesmom na usnama, a u ratu se uz pesmu i jurišalo. Muzika je vezana za vojsku kako u miru, tako i u ratu. U miru ona služi za protokolarne prilike. Od svečanih, paradnih marševa u čast zastave ili ličnosti visokog ranga, do prigodnih, pompezinih posmrtnih marševa i tugovanki. U ratu ona dodatno podiže moral, hrabri, izvlačeći iz ratnika ono što ne mogu komande i potisnuta motivacija.

najpoznatiji model gitare puske escop etarra u unitet nations headquarters
najpoznatiji model gitare puske Escop Etarra u sedištu Ujedinjenih Nacija

Kultura u rovu i iza njega jeste bila i ostala važan činilac u ratnim naporima i to niko ne može da negira ili zapostavi. Stoga nije čudo da oblast vojne tehnike i rata nije mimoišla ni rokere, momke koji su tradicionalno antiratno opredeljeni i raspoloženi.

Za njih je to bio kreativni izazov, ali i način da iskažu svoje mišljenje o ratu. Nažalost, čovečanstvo je u XX veku, pored velikih, epohalnih otkrića, istoriji ostavilo u neumoljivo pamćenje dva velika svetska rata i bezbroj lokalnih. Među tim lokalnim izdvaja se vršnjak rokenrola, vijetnamski rat. 

U završnim godinama tog rata u SAD i širom sveta ”eksplodirao” je pokret protestne muzike, balada, ali i ritmičnih, snažnih melodija koje su pevale protiv njega – ili za njega!.

Naravno, nije samo on bio na meti rokera. Sve vojničke teme (odazivanje na poziv, mobilizacija, život u kasarni, itd) bile su zastupljene. Bilo je i primera militantnog angažovanja rokera u službi države i ratnih napora, ali takve vrste simbioze s režimom bilo je oduvek. 

Evo naše top-liste najupečatljivijih pesama vezanih za vojsku, vojnike i rat. Ovo je individualni izbor iz bogate fonoteke. Sigurni smo da svako od vas ima svoje favorite, pa eto prilike da uporedimo ukuse i kriterijume. Prilikom izbora glavni kriterijumi bili su harmonsko-ritmička kreativnost, angažovani tekst (tema, poruke) i, naravno, umetnički domet koji je tim songovima osigurao trajno sećanje u vremenu kada odavno više nisu na top-listama. Mnoge od ovih pesama nadživele su svoje buntovne vršnjake koji su ih prihvatali kao himnu generacije ili svog pokreta. 

  1. ”Alice in Chains”, “Rooster”.
  1. ”Iron Maiden”, ”The Trooper”.
  1. ”Drowning Pool”, “Soldiers”.
  1. ”The Doors”, “Unknown Soldier”.
  1. ”Metallica”, “For Whom the Bell Tolls”.
  1. ”Creedence Clearwater Revival”, “Fortunate Son”.
  1. ”Guns N’ Roses”, “Civil War”.
  1. Status Quo ”In Army now”.
  1. Tom Waits, “Soldier’s Things”.
  1. ”Pink Floyd”, ”The Dogs of War”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave