NaslovnaNovostiRusija počinje da koristi dron Orion naoružan sa dva projektila X-BPLA, vazdušne...

Rusija počinje da koristi dron Orion naoružan sa dva projektila X-BPLA, vazdušne verzije ATGM Kornet-D

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 14. aprila snimak koji dokumentuje nedavni nalet borbene bespilotne letelice Orion iznad zone sukoba u Ukrajini.

Tokom naleta, dron je otkrio konvoj kijevskih snaga. Kako je saopštilo ministarstvo, konvoj je brzo uništen preciznom municijom. Ministarstvo nije pojasnilo da li je municiju lansirao sam dron ili drugi sistemi. Napad se dogodio u blizini grada Avdiivka u Donjeckoj oblasti.

Na snimku se može videti Orion naoružan vazdušnom verzijom protivtenkovske laserski navođene rakete Kornet-D, koja je poznata kao X-BPLA. Specifikacije nove rakete tek treba da budu otkrivene. Kornet-D koji se lansira sa zemlje ima domet do 5,5 kilometara i sposobnost da probije 1.200 mm oklopa.

Dron može biti naoružan drugom municijom, uključujući laku precizno navođenu municiju iz serije KAB-20 i KAB-50.

Orion je razvila ruska Kronštatska grupa za obavljanje kako izviđačkih tako i borbenih misija. Dron je obično opremljen optičkim sistemom ciljanja. Međutim, može da nosi i radar ili elektronski i signalni sistem za prikupljanje obaveštajnih podataka. Dron ima izdržljivost od 24 sata i borbeni radijus od 250 kilometara.

Ruska vojska koristi Orion i nekoliko drugih tipova borbenih dronova protiv kijevskih snaga od početka sukoba u Ukrajini. Detalji o operacijama ovih bespilotnih letelica se retko otkrivaju.

Kornet-D

Kornet-D je tip protivtenkovskog raketnog sistema koji je razvila ruska odbrambena kompanija KBP. U pitanju je prenosivi, prenosivi sistem kojim može da upravlja jedan operater.

Raketa Kornet-D ima domet do 5,5 km i može probiti do 1.200 mm oklopa. Raketa je vođena poluautomatskim laserskim sistemom za navođenje.

Raketni sistem Kornet-D je ruska vojska koristila u raznim sukobima, uključujući građanski rat u Siriji, gde je korišćen za gađanje neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila. Takođe se izvozi u nekoliko zemalja, uključujući Iran, Siriju i Venecuelu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave