NaslovnaNovostiSAD ne odustaju od F-16: Avion dobio novi sistem elektronskog ratovanja

SAD ne odustaju od F-16: Avion dobio novi sistem elektronskog ratovanja

Iako je američka kompanija Northrop Grumman uključena u dva vojna programa za razvoj aviona šeste generacije – Next Generation Air Dominance (NGAD) i B-21 – nedavno je objavila da je dobila ugovor za integraciju sistema za elektronsko ratovanje Viper (IVEWS) AN/ALQ-257 na avionu F-16 američkih vazduhoplovnih snaga (USAF).

Kompanija Northrop Grumman dobila je zadatak da opremi borbene avione F-16 novim kompletom opreme za elektronsko ratovanje (EW – electronic warfare).

Northrop Grumman je uspešno testirala novi sistem elektronskog ratovanja za avion F-16. Kompanija je saopštila da su ažuriranja ovog sistema, nazvan AN/ALQ-257 Integrated Viper Electronic Warfare Suite, ili IVEWS, radio bolje od referentnih vrednosti postavljenih u simulaciji.

Iz kompanije Nortrop su izjavili da će novi sistem elektronskog ratovanja omogućiti F-16 da se suprotstavi pretnjama koristeći moderne radio frekvencije tj da pronađe i pobedi novije i naprednije senzore i oružje od starijih sistema lovca.

F-16

U januaru 2021, Vazduhoplovstvo SAD je pozvalo Northrop da završi projekat kao jedini izvođač. Northrop je tada rekao da će njegov novi sistem biti kompatibilan sa radarom AN/APG-83.

Nova serija EV uključuje sisteme za: upozorenja na radarski trag aviona u punom spektru (pilot se upozorava da je avion gađan); identifikovanje pretnji; napredne mogućnosti protivmera (reagovanja) protiv savremenih pretnji elektronskog ratovanja.

Projekat je nastavak ugovora dodeljenog u novembru 2019. godine, kada je Vazduhoplovstvo odabralo L3Harris Technologies i Northrop Grumman da razviju nove sisteme elektronskog ratovanja za poboljšanje zaštite F-16.

Northrop Grumman je napomenuo da je nova serija opreme kompatibilna sa radarom za kontrolu naoružanja visokih performansi AN / APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR), koji je takođe proizveo Northrop Grumman za avion F-16.

apg 83 sabr
apg-83 sabr

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave