NaslovnaNovostiRuski tenk T-90 iz Ukrajine misteriozno završio na stajalištu kamiona u Lujizijani

Ruski tenk T-90 iz Ukrajine misteriozno završio na stajalištu kamiona u Lujizijani

Na stajalištu za kamione na međudržavnoj magistrali br. 10, kod Petoovog turističkog centra i kazina u Roanokeu, Luizijana, 11. aprila 2023. prolanici su sa zaprepašćenjem ugledali parkiran – ruski tenk T-90A! 

Jedan radnik turističkog centra odmah je snimio čudno vozilo i sutradan sliku postavio postavio na Reddit kanalu ‘Tank Porn’. Tenk se nalazi na prikolici: kamion koji ga je teglio pokvario se i sada se čeka drugo vozilo. U međuvremenu, ivaj redak trofej neprekidno čuva mesna straža.

Na borbenom vozilu nedostaje dosta toga. No, sačuvan je reaktivni oklop kupole i elemente elektronsko-optičke zaštite  Štora-1 (КОЭП Штора 1).

Naalsio, član holandskog web sajta Oryx koji radi sa OSINT (Open-source intelligence) grupom, izjavio je za The War Zone kako smatra da se radi o tenku ruske 27. posebne gardijske motorizovane brigade 1. tenkovske armije koji je 25. septembra 2022 godine zaplenila ukrajinska 92. posebna mehanizovana brigada.

Tenk je, naime, pronađen napušten kod Kurilevke u Harkovskoj oblasti. Na ovo ukazuje i broj 9 nanesen žutom bojom što je oznaka navedene ukrajinske brigade. Po svemu sudeći, T-90A su Ukrajinci predali Amerikancima kako bi ga po ustaljenom običaju dobro proučili i koristili ga za obuku svojih posada u protivoklopnoj borbi. 

Portparol Zajedničkog centra za obuku vojske u Fort Polku, oko 100 km udaljenog od stajališta kamiona, izjavio je kako nema informacije da je tenk upućen u njihovu bazu. Što je još zanimljivije, i Pentagon trenutno tvrdi kako ne zna ništa o napuštenom T-90A!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave