Naslovna Novosti Nesvakišnji prizor: Američki komandant pilotirao ruskim avionom Su-30

Nesvakišnji prizor: Američki komandant pilotirao ruskim avionom Su-30

0
americki komandant na pacifiku pilotirao ruskim avionom su 30
americki komandant na pacifiku pilotirao ruskim avionom su 30
google news

Pre samo nekoliko dana, američki pilot, visoki oficir američkog vazduhoplovstva, ukrcao se u dvomotorni borbeni avion ruske proizvodnje Su-30MKI. Komandant Ratnog vazduhoplovstva SAD na Pacifiku učestvovao je u izvođenju trenažne misije, pilotirajući avionom Su-30MKI.

Moglo bi se reći da je američki pilot blisko upoznao letne mogućnosti i avioniku savremenog ruskog borbenog aviona.

Usred rata u Ukrajini i pojačanih geopolitičkih tenzija, iz Indije se pojavila retka slika na kojoj je viši američki komandant viđen kako leti ruskim borbenim avionom zajedno sa indijskim pilotom.

Komandant američkih pacifičkih vazduhoplovnih snaga general Kenet S. Vilsbah upravljao je avionom ruskog porekla Su-30MKI iz vazduhoplovne baze Kalaikunda indijskog vazduhoplovstva (IAF) tokom zajedničke indijsko-američke vežbe „Cope India“ u utorak.

Saznalo se da je general Vilsbah sa šefovima IAF-a podelio detalje o obaranju kineskog balona od strane američkih borbenih aviona. Kineski “špijunski balon” bio je u misiji nadzora u SAD, tvrdnju koju je Kina demantovala.

„Vežba Cope India 23“, bilateralna vazdušna vežba IAF-a i Vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država (USAF), izvodi se u bazama indijskog vazduhoplovstva. Vežba ima za cilj unapređenje međusobnog razumevanja između dve vazduhoplovne sile i razmene najboljih praksa.

General Vilsbah je leteo i još uvek leti sada već čuvenim “ubicom balona” F-22 Raptor. Na društvenim mrežama pojavila se fotografija kako general sedi u kokpitu dvoseda Su-30MKI. Umešanost američkog pilota zvanično je potvrdio portparol indijskog vazduhoplovstva.

Vilsbahovo prisustvo na avionu Su-30MKI možda i nije slučajno. S obzirom na tekući rat između Rusije i Ukrajine, svaka prilika da se bliže pogledaju ruski ratni avioni bila bi od koristi i američkim vazduhoplovnim asovima i ukrajinskim pilotima.

Nema sumnje da će utisci američkog generala biti podeljeni sa Pentagonom i verovatno će stići i do Kijeva. Ni indijsko ni američko ratno vazduhoplovstvo nisu objavile detalje o misiji obuke u kojoj je učestvovao Vilsbah.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version