Naslovna Novosti ​Prva (i jedina do sada) pobeda F-22 Raptor

​Prva (i jedina do sada) pobeda F-22 Raptor

1
prva pobeda
prva pobeda
google news

Već smo izvestili o obaranju kineskog ’’špijunskog’’ balona iznad SAD. No, zanimljivo je zašto su Amrikanci pridali toliki značaj jednom balonu – euforija je kao da se ponovio ’’slučaj Roswell’’ iz 1947, te da će preći u legendu o velikoj pobedi Amerike koja će zaseniti legendu o NLO.

foto balona
foto balona

Balon za nadzor na velikim visinama (High-altitude surveillance balloon, stratostat) ‘’veličine 3 autobusa’’, naime, iz kanadskog prostora Kanade uleteo je u  prostor iznad relativno malo naseljene Montane gde se nalazi jedna od tri američke baze sa silosima za rakete sa nukearnim bojevim glavama – u vazduhoplovnoj bazi (Air Force Base) Malmstrom, stacionirani su silosi za 150 ovakvih interkontinentalnih raketa. Ubeđeni da se radi kako Kinezi žele da snime ove pozicije, Amerikanci su nagažovali:

  • lovce pete generacije F-22 Raptor, 
  • lovce-bombardere F-15,
  • helikopter Obalske straže MH-60, 
  • pomoćni brod USS Carter Hall(LSD-50), 
  • avion za radiolokaciono rano upozoravanje i kontrolu E-2A Hawkeye, 
  • nosač aviona,
  • avion za strateško komandovanje i upravljanje Boeing E-4 (Advanced Airborne Command Post, AACP) Nightwatch, 
  • strateški avion-tanker Boeing KC-135 Stratotanker.

Balon je leteo iznad zone komercijalnih letova tako da nije ugrožavao civilni saobraćaj. Pentagon je mudro zaklučio da je obaranje objekta velikog ‘’kao 3 autobusa’’ iznad kopna opasno jer ugrožava stanovništvo. Tako se čekalo da stratostat dospe iznad Atlantika.

shema balona
shema balona

Pred direktnu vojnu akciju, zatvoren je vazdušni prostor nad Južnom i Severnom Karolinom i obustavljen rad aerodroma Wilmington, Charleston i Myrtle Beach.

Balon je oboren raketom AIM-9X Sidewinder koju je ispalio lovac F-22 Raptor na oko 6 nautičkih milja (11 km) od američke obale u 14:39 časova. U trenutku pogotka, aerostat je bio na visini između 18,3 i 19,8 km.

Ovo je bila prva vazdušna ‘’pobeda’’ jednog Raptora od njegovog uvođenja u eksploataciju 2005. godine. Pilot je sa ponosom na trup nalepio znak svoje prve pobede – siluetu meteorološkog (ili špijunskog, svejedno) balona!

uss porter on deployment
Brod koji trazi olupinu balona – USS Carter Hall

Lakši ostaci balona rasuti su na površini Atlantika od 11 km (7 milja) a krupniji su potonuli na dubini od 14 m (47 stopa). U prikupljanju i izvlačenju delova balona nagažovana su dva broda od kojih je USS Carter Hall(LSD-50) opremljen velikim kranom. Nakon prikupljanja svih delova, Pentagon planira da u saradnji sa FBI ispita tehničke karakteristike letilice.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version