NaslovnaNovostiTurska lansira prvi špijunski satelit domaće proizvodnje

Turska lansira prvi špijunski satelit domaće proizvodnje

Uprkos ozbiljnim problemima sa kojima se Turska suočava nakon zemljotresa koji je pogodio zemlju pre samo dva meseca, predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je na svojim društvenim mrežama da će Turska lansirati svoj prvi satelit za posmatranje na velikim visinama 11. aprila.

„Naš prvi IMECE posmatrački satelit domaće proizvodnje sa mogućnošću snimanja slika visoke rezolucije biće lansiran u orbitu 11. aprila“, napisao je Erdogan.

Erdogan je naveo da će Turska nastaviti da ulaže napore da ostane u globalnoj svemirskoj trci zahvaljujući svojim obučenim ljudskim resursima, mogućnostima koje nudi i tehnologijama koje razvija.

Ceremonija lansiranja satelita zakazana je za utorak u sedištu instituta u Ankari, uz učešće predsednika Erdogana putem video konferencije i ministara odbrane kao i industrije i tehnologije Hulusija Akara i Mustafe Varanka.

Razvijen od strane Instituta za istraživanje svemirske tehnologije Tubitak-Uzai, visokoprecizni satelit za posmatranje Zemlje biće lansiran iz američke baze Vandenberg i biće pozicioniran na visini od 680 km.

Moći će da prenosi slike visoke rezolucije i koristiće se za misije poput prikupljanja informacija iz sektora odbrane, ali i za praćenje prirodnih katastrofa, klimatskih procesa i + poljoprivrednog sektora. Težina satelita je oko 700 kilograma.

Turska, koja je pojačala napore u svemirskim tehnologijama, ima ukupno šest aktivnih satelita. Tri su komunikacioni, a druga tri su sateliti za posmatranje Zemlje.

Dok sateliti Turksat 3A, Turksat 4A i Turksat 4B obezbeđuju komunikacione potrebe, sateliti Rasat, Gokturk-1 i Gokturk-2 se koriste u svrhe posmatranja.

Rasat, prvi satelit za posmatranje Zemlje proizveden u Turskoj, lansiran je pre skoro 12 godina, 17. avgusta 2011. godine, iz Rusije.

Zbog uslova u svemiru, životni vek satelita je obično između 7-10 godina, u zavisnosti od vrste orbite i visine na kojoj radi. Satelitu Rasat (na 700 km) je, vrlo verovatno, odavno istekao životni vek.

Smatra se da novo lansiranje, koje ima za cilj da ga zameni, više nije moglo da se odlaže. Novi satelit odgovara Rasatu i po orbiti na kojoj se nalazi i po primljenim misijama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave