NaslovnaNovostiVIDEO: Iranska revoluciona Garda predstavila novi kamikaza-dron Meraj-532

VIDEO: Iranska revoluciona Garda predstavila novi kamikaza-dron Meraj-532

Kopnene snage Kopnene snage Korpusa čuvara Islamske revolucije Irana su 9. aprila predstavile novi samoubilački dron pod nazivom „Meraj-532“.

Šef IRGC-ove organizacije za istraživanje i samoodrživost džihada, general Ali Kouhestani, rekao je za “polu-zvaničnu” novinsku agenciju Tasnim da dron samoubica pokreće klipni motor i da ima domet do 450 kilometara u misijama samoubilačkog napada.

Meraj-532, koji poleće iz vozila, ima radnu visinu letenja od preko 3,6 kilometara i izdržljivost trajanja leta do tri sata.

„Sa svojom bojevom glavom od 50 kilograma, dron može sa velikom preciznošću da pogodi željene ciljeve. Pored toga, dizajn drona je jednostavan za podešavanja, što smanjuje vreme njegove pripreme i povećava brzinu reakcije i upotrebe“, rekao je general Kušestani.

Novinska agencija Tasnim objavila je snimak na kojem se vidi uspešan test borbene paljbe samoubilačke bespilotne letelice Meraj-532 na statičnu metu.

meraj 532 irgc
meraj 532 irgc

Izgleda da bespilotna letelica nije opremljena nikakvim tragačem za navođenje, što sugeriše da ga vodi satelitski inercijalni navigacioni sistem kao i mnoge druge iranske bespilotne letelice, uključujući Shahed-136 i Arash-2.

Dizajn Meraj-532 je veoma sličan dizajnu Morad-5, manjeg drona samoubice koji su koristile sumljive proiranske iračke oružane grupe u napadima na američke snage u nekoliko navrata u poslednjih nekoliko godina.

meraj 532 u letu
meraj 532 u letu

Iran se danas pozicionirao kao jedna od vodećih svetskih sila u tehnologiji bespilotnih letelica. Proslavljen dronom Shahed-136, Teheran je proširio svoj program dronova i napravio nekoliko tehnoloških otkrića poslednjih godina uprkos ponovljenim izraelskim pretnjama, kao i sankcijama Sjedinjenih Država i Evropske unije.

IzvorTasnim

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave