NaslovnaNovostiRuski vojni bloger postao viralan na internetu nakon što se povredio protivtenkovskim...

Ruski vojni bloger postao viralan na internetu nakon što se povredio protivtenkovskim bacačem AT4

Jutjub kanal ruskog vojnog blogera Alekseja Smirnova, poznatog kao „Krupnokaliberni perepolok“, iznenada je privukao pažnju mnogih netizena nakon što je pokušao da puca iz švedskog protivtenkovskog bacača granata AT4.

Kao što se vidi na slikama, ruski vojni bloger nije bio pravilno obučen kako da koristi protivtenkovski bacač granata AT4, a nepravilna upotreba ga je ozbiljno povredila u lice.

Jutjuber je objavio snimak u kojem je pokušao da uporedi različite tipove ruskih RPG raketnih bacača sa švedskim AT4, likuju ukrajniski mediji.

Aleksej Smirnov testirao je nekoliko „NATO oružja“ – koje je verovatno zarobila ruska vojska sa linije fronta u Ukrajini – ali nije pročitao uputstva niti ih pregledao pre upotrebe, kažu Ukrajinci. Rus, Aleksej želeo je da demonstrira da je NATO oružje neuspeh u poređenju sa ruskim – uzeo je švedski bacač granata AT4, pucao i sam sebi povredio lice.

Smirnov je pokušao da ispali iz AT4, ali je snažno pogođen u predelu lica, jer nije pravilno rukovao bacačem, a trzaj je bio prilično jak. Međutim, ruski vojni bloger ne priznaje da je on kriv za incident i kaže da je lanser lošeg kvaliteta.

,,Šta se dešava ako pokušamo da gađamo švedskim bacačem granata AT4? Pa, videćemo“, rekao je Smirnov, držeći bacač na ramenu i povlačeći obaraču.

Na Tviteru su korisnici ironično komentarisali da ruski bloger nije pročitao uputstvo za upotrebu i nije razumeo zašto je na bacaču granata AT4 ugrađena preklopna ručka.

Prednja ručka je pričvršćena za bacač i dizajnirana je da pomogne stabilizaciji AT4 na ramenu. Pre pucanja, vojnik mora desnom rukom uhvatiti graničnik ramena, a levom prednju ručku.

Saab je sa AT4 postigao značajan prodajni uspeh, što ga čini jednim od najrasprostranjenijih lakih protivtenkovskih oružja na svetu. Švedski bacač granata je namenjen za jednokratnu upotrebu, koristio ga je švedska vojska počev od 1987.

Maksimalna daljina gađanja je do 2100 metara, a domet nišana do 300 metara. Probojnost oklopa, u zavisnosti od projektila, varira između 420 i 500 mm, dok je njegova težina 6,7 kg. Dizajniran je za uništavanje lakih vozila – oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije.

Podsetimo, prošle godine ukrajinske oružane snage dobile su nekoliko hiljada bacača granata AT4 za upotrebu na frontu protiv ruskih oklopnih vozila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave