NaslovnaNovostiKina izvodi vojne manevre koji simuliraju „potpuno opkoljavanje“ Tajvana

Kina izvodi vojne manevre koji simuliraju „potpuno opkoljavanje“ Tajvana [Foto/Video]

Kina je danas saopštila da je mobilisala borbene avione “koji nose bojevu municiju” za izvođenje “simuliranih udara” u blizini Tajvana, kao i svog nosača aviona Šandong, prenosi AFP.

„Nekoliko grupa strateških bombardera H-6K sa bojevom municijom izvelo je nekoliko talasa simuliranih udara na važne ciljeve na ostrvu Tajvan“, objavila je centralna kineska televizija CCTV.

Komanda Istočnog teatra operacija kineske vojske precizirala je da je u vežbi dana „učestvovao i nosač aviona Šandong”. Prema saopštenju kineske vojske, Peking pokušava da svojim vojnim testovima simulira „opkoljenje“ Tajvana.

Desetine aviona raspoređeno je da sprovede “vazdušnu blokadu” teritorije na koju polaže Peking, takođe je izvestila CCTV.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je od nedelje u podne (23 sata po istočnom vremenu u subotu) oko Tajvana primetilo 58 kineskih aviona, uključujući borbene avione Su-30 i bombardere H-6, kao i devet brodova.

Ministarstvo je saopštilo da posebnu pažnju posvećuje prisustvu bombardera H-6 Narodne oslobodilačke armije, koji rukuju kineskim kopnenim raketnim sistemom.

Prošlog avgusta, nakon posete Tajpeju tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, Kina je organizovala „ratne igre“ oko Tajvana, uključujući lansiranje raketa u blizini ostrva. Ovog puta nije najavio slične vežbe.

Dok je prošle nedelje bila u Los Anđelesu, u onome što je zvanično najavljeno kao tranzit na povratku iz Centralne Amerike, tajvanska predsednica Cai Ing-Ven sastala se sa aktuelnim predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem uprkos upozorenjima Pekinga.

Kineske vojne vežbe

De fakto američka ambasada na Tajvanu saopštila je u nedelju da Sjedinjene Države pažljivo prate kineske vežbe oko Tajvana i da su uverene da ima dovoljno resursa i sposobnosti na regionalnom nivou da osigura mir i stabilnost.

Američki komunikacioni kanali sa Kinom ostaju otvoreni i Sjedinjene Države dosledno pozivaju na uzdržanost i ne menjanje statusa kvo, rekao je portparol Američkog instituta na Tajvanu, koji im služi kao ambasada u odsustvu veza.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave