NaslovnaNovostiUkrajinac nudi pola miliona dolara za dron poslat na Crveni trg u...

Ukrajinac nudi pola miliona dolara za dron poslat na Crveni trg u Moskvi 9. maja

Prema sajtu Meduza, ukrajinski tajkun Volodimir Jacenko, jedan od osnivača Monobanke i koordinator ukrajinskog projekta proizvodnje dronova „Dovbuš T10“, obećao je da će ponuditi preko 20 miliona grivna [oko 500.000 dolara] za sletanje drona na Crveni trg u Moskvi 9. maja.

U razgovoru sa novinarima ukrajinskog „Apostrofa“, Jacenko je podsetio da se 9. maja održava godišnja parada povodom Dana pobede na Crvenom trgu. „Mislim, to će biti, kako kažu, legitimni vojni ciljevi. Zato pozivam sve one koji su povezani sa proizvodnjom bespilotnih letelica da im prirede slavlje“, rekao je ukrajinac.

dovbus t10
dovbus t10

On je naveo da je voljan da plati premiju ukrajinskom proizvođaču dronova čiji će dron, uz pomoć operatera, sleteti na Crveni trg 9. maja. Štaviše, Jacenko je na svojoj Fejsbuk stranici postavio i link za one koji žele da povećaju iznos ponuđene premije.

„Nadam se da će ova suma biti pravedno podeljena između proizvođača i vojnih operatera koji će uspešno obaviti zadatke i biće usmerena na unapređenje bespilotnih letelica. Da ne bi bilo nesporazuma, na krilima uređaja treba da stoji ukrajinski slogan, na primer, „Slava Ukrajini“, „Slava herojima“, elaborirao je Jacenko, navodeći da će dron Dovbuš T10 leteti „van konkurencije“.

Jacenko je navodno snažan zagovornik upotrebe dronova na bojnom polju. On je pre mesec dana zatražio od domaćih preduzetnika da „pronađu ukrajinskog Stiva Džobsa“ koji će masovno ulagati u razvoj visokopreciznog oružja, posebno bespilotnih letelica, čime bi se obezbedila proizvodnja u industrijskoj meri.

„Rat koji je u toku u Ukrajini je nova pojava u istoriji vojnih operacija. Takav obim i moć upotrebe artiljerije, dronova i sredstava elektronskog ratovanja nikada ranije nisu viđeni. U leto, prosečan životni vek drona je bio 15-20 letova. Sada je gustina artiljerijske vatre i upotreba sredstava EV neverovatna, a život bespilotnih letelica u blizini kontaktne linije je 3, maksimalno 5 naleta“, primećuje Jacenko očigledno upoznat sa upotrebom vojnih dronova u sukoba.

Dovbuš T10

On je otkrio da je kroz program kojim rukovodi nabavio pet proizvodnih linija za dronove Dovbuš T10, ali da je realna potreba makar duplo veća. „Moramo da se krećemo brže, odsustvo bespilotnih letelica je direktno proporcionalno gubicima naših lovaca“, rezimirao je Jacenko svoje mišljenje o značaju dronova u ukrajinskom borbenom prostoru.

Meduza je ruski prozapadni sajt. Deluje iz Rige, Letonije, a vlasnica i urednica ga je pokrenula nakon što je dobila otkaz u lenta.ru usled veličanja ukrajinskog Desnog Sektora 2014 godine.

7 KOMENTARA

  1. Posali ali 10 budi u kijevu a da docekas sve dronove i rakete kao odgovor za sve gluposti koji ste pobegli nazapadi pisete gluposti pa zbog vas strada narod budi u kijevi samo jedan dan.

  2. Ako je komentar dobro preveden .
    Niko neće dobiti pare jer koliko sam pročito ide u razvoj novih dronova.
    Drugo ja predlažem da on sad pošalje jedan dron ,ako je sposoban ,na crveni trg.

  3. “Volodimir” ili kako se ustvari zove Vladimir Jacenko je zaboravio da prema teroristima nema milosti. A to što on predlaže je klasični akt terorizma. Ako je mislio da se na taj način reklamira trebao je da ukalkuliše i moguću “posetu” operativaca ruskih službi. Prema teroristima i onima koji ih finansiraju ne treba imati milosti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave