Naslovna Novosti Rusija kreira protivsatelitske sisteme na bazi lovca MiG-31D i avion sa borbenim...

Rusija kreira protivsatelitske sisteme na bazi lovca MiG-31D i avion sa borbenim laserom na bazi Il-76

4
mig 31 sa protivsatelitskom raketom u pratnji mig 29
mig 31 sa protivsatelitskom raketom u pratnji mig 29
google news

Rusija razvija dva vazdušna protivsatelitska sistema, navodi se u članku objavljenom u časopisu Vojna misao Ministarstva odbrane 7. aprila.

Prvi sistem je zasnovan na lovcu MiG-31D i protivsatelitskoj raketi Kontakt, dok je drugi verzija laserskog sistema Peresvet instaliranog na avionu Il-76.

peresvet laserski sistem
Rusija će kreirati protivsatelitske sisteme na bazi lovca MiG-31D i avion sa borbenim laserom na bazi Il-76.

Koautor članka je penzionisani general-potpukovnik Aleksandar Kovaljov, predsednik filijale kosmonautičke akademije Ciolkovski u Sankt Peterburgu i bivši načelnik Vojnokosmičke akademije Možajski, inače doktor tehničkih nauka.

„Rusko protivsatelitsko oružje koje se stvara na bazi prerasporedivih i mobilnih nosača uključuje sistem PKO Kontakt zasnovan na teškom lovcu-presretaču MiG-31, borbeni laserski sistem A-60 Sokol-Ešelon zasnovan na Il-76 transportnom avionu i borbeni laserski sistem Peresvet“, navodi se u članku, prenosi agencija TASS.

sokol eselon
sokol eselon

Nakon završetka ispitivanja, sistem na bazi aviona Il-76 može da se montira na svemirsku platformu gde će se napajati nuklearnim reaktorom. „Ovo je gotov borbeni modul i pretnja za neprijateljske satelite“, kaže se.

Avion A-60 je laserski istraživački avion proizvođača Beriev. Razvoj je započet 1981. dok je 1983. godine laser sa sistemom ciljanja ugrađen u poseban nosni konus. Tokom testiranja, avion je laserom uspešno pogodio vazdušni cilj. Drugi A-60 je napravljen 1991. godine.

Projekat Sokol Ešelon, koji je baziran na avionu A-60, započet je 2003. godine i prvi put je javno objavljen u godišnjem izveštaju izvođača radova Himpromavtomatika 2005. godine.

Rad na sistemu Kontakt počeo je u Sovjetskom Savezu tokom 1980-ih. Sistem je podrazumevao uništavanje satelita i balističkih ciljeva trostepenom raketom sa kinetičkim presretačem 79M6 Kontakt lansiranim sa lovca MiG-31D.

Prva faza protiv-napada uspela je da dostigne visinu od 120-600 kilometara, druga – 1500 kilometara. Sistem je uključivao uništenje najmanje 24 satelita u roku od 36 sati ili 20-40 svemirskih letelica za 24 sata.

peresvet laserski sistem
peresvet laserski sistem

Pojedini elementi Kontakta testirani su 1980-ih, a 1990-ih razvoj je zamrznut. Rad na sistemu je nastavljen 2000-ih. Kontakt sistem nikada nije testiran u odnosu na stvarni satelit. Ipak, postojali su brojni zahtevi da se projekat ponovo pokrene, a najnovije informacije ukazuju da Rusija trenutno razvija ovaj sistem naoružanja.

Zašto se koriste avioni MiG-31?

U septembru 2018. presretač MiG-31 je primećen u blizini Moskve u centru za testiranje aviona. Opremljen je projektilom za koji analitičari smatraju da bi mogao da uništi satelite ili da brzo lansira male satelite.

MiG-31 je lovac iz sovjetske ere 1980-ih koji i dalje drži rekord kao jedan od najbržih i aviona sa najvećom maksimalnom visinom leta ikada stvorenih.

Njegove izuzetne mogućnosti dostizanja brzina od 3 maha blizu ivice Zemljine atmosfere uz nošenje velikog tereta oružja čine ga optimalnom platformom za lansiranje protivsatelitskih projektila.

Lansiranje hipersonične rakete Kinžal u okviru planirane vežbe snaga strateškog odvraćanja VKS

Poslednjih godina, MiG-31 je doživeo preporod kao platforma za novo rusko superoružje, kao što je hipersonična raketa Kindžal. Idalje se smatra da bi ova raketa mogla da zaobiđe svaku PVO odbranu trenutno operativnu na svetu.

Sjedinjene Države, Rusija i Kina već su pokazale svoje antisatelitske sposobnosti. Kako savremeni sukobi sve više zavise od satelitske komunikacije za razmenu informacija, ciljanje ovih kritičnih mreža postaje logičnije.

Američki antisatelitski sistem ASM-135 ASAT

Davne 1985. godine, Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država sprovelo je test sličnog vazdušnog sistema naoružanja nazvanog ASM-135 ASAT (anti-satelitsko oružje).

Ovaj sistem, lansiran iz modifikovanog aviona F-15 Eagle, imao je za cilj da eliminiše protivničke satelite sudarajući se sa njima pri brzinama od približno pet milja u sekundi.

SAD su izvele pet ASAT pokušaja, od kojih je jedan uspešno oborio NASA satelit. Međutim, program je ugašen nakon pada satelita, a ASAT nikada nije postao operativno oružje.

USAF F-15A launching an ASM-135 ASAT anti-satellite missile
ASM-135 ASAT

Značaj antisatelitskih sposobnosti postao je jasan nakon početka sukoba u Ukrajini. Zapadni sateliti za prikupljanje obaveštajnih podataka i komunikacije igrali su ključnu ulogu u opstanku komandne i kontrolne strukture Kijeva u prvih nekoliko meseci operacije.

Ipak, predstojeće rusko protivsatelitsko oružje koje se lansira iz vazduha moglo bi se pokazati dragocenim za rusku vojsku ako izbije svemirski rat.

4 KOMENTARA

  1. Da,da Nikodije,rusi naprave a ovi “uzmu” pa mlate praznu slamu.Divna je tvoja ZELJA,samo ovi tvoji ukri ostadose bez svojih aviona,tenkova,artiljerije itd od tog silnog “mlatenja”.Probudi se burazeru.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version