NaslovnaNovostiLutajuća municija ALTIUS-600M, koja se sada isporučuje Ukrajini, postiže zapanjujući pogodak

Lutajuća municija ALTIUS-600M, koja se sada isporučuje Ukrajini, postiže zapanjujući pogodak [VIDEO]

Video-snimak proizvođača popularnih dronova ALTIUS-600, koji se sada isporučuju u Ukrajinu, prikazuje njegovu oružanu varijantu sa bojevom glavom u akciji, kako pogađa metu.

Na video snimku, naoružana varijanta, ALTIUS-600M, vidi se kako postiže direktan pogodak u kontejnersku metu na dometu, što dovodi do eksplozije. Serija dronova ALTIUS-600 postala je popularna među američkim vojnim osobljem u poslednje vreme.

Ovaj namenski napravljeni derivat lutajuće municije ALTIUS-600 je zvanično najavljen prošle godine. Američka firma Anduril Industries sada proizvodi seriju ALTIUS-600 nakon što je preuzela vlasništvo nad Area-1, kompanijom koja je prvobitno razvila dron.

Dok tip bojeve glave na dronu i njegova masa nisu otkriveni, poznato je da osnovni dron ima ukupnu težinu od 9 do 12 kilograma, u zavisnosti od njegove nosivosti, koja obično teži između 1 – 3 kilograma.

Popularnost drona uglavnom proizilazi iz njegove lake prilagodljivosti za različite platforme za lansiranje. Osim što se lansira iz vazduha, može se takođe koristiti pomoću različitih tipova lansera na zemlji ili čak na moru.

altius 600
altius 600

Dok je ALTIUS-600M, naoružana varijanta dizajnirana za kinetička angažovanja, namenjena da se koristi za jednosmernu misiju, druge varijante ALTIUS-600 se mogu vraćati i ponovo koristiti.

Kompanija tvrdi da ALTIUS-600M ima dvostruko duže vreme letenja ali i domet u odnosu na municiju koja je trenutno u ponudi na tržištu. Koristi autonomiju da omogući jednom operateru da kontroliše više sredstava istovremeno.

Pored u video uprikazanog terenskog vozila MRZR i helikoptera UH-60, ALTIUS-600 je takođe lansiran iz C-130, AC-130J, P-3 i civilnih aviona.

Video takođe ima odeljak u kome pokazuje kako se ALTIUS-600 mogu upravljati zajedno, kao umreženi rojevi dronova, što je američka vojska testirala. Takav roj bi takođe mogao da sadrži dronove u više konfiguracija, omogućavajući grupi dronova da sarađuju i obavljaju različite zadatke kako bi obavilo nekoliko zadataka u toku misije.

U najnovijem Andurilovom reklamnom video snimku vide se umrežene bespilotne letelice ALTIUS kako rade zajedno sa helikopterima AH-64 Apač američke vojske, što je sredstvo koje služba sve više koristi kao deo svoje inicijative za proširenje timova sa ljudskom posadom (MUMT-X).

Pored ALTIUS-600M, Anduril ima i veći model, nazvan ALTIUS-700M, težak oko 30 kg, sa bojevom glavom od oko 15 kilograma.

altius 700
altius 700

Takav dron, sa dometom od oko 500 kilometara, mogao bi da napadne mnogo širi spektar ciljeva, uključujući veća i bolje oklopljena vozila na većim udaljenostima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave