NaslovnaNovostiSSSR nasleđe i dalje pomaže potomcima: Kako se sovjetsko oružje koristi u...

SSSR nasleđe i dalje pomaže potomcima: Kako se sovjetsko oružje koristi u Ukrajini?

Od početka sukoba u Ukrajini, obe zaraćene strane su uglavnom koristile tehniku koja vuče korene još iz vremena SSSR. No, u sredstvima javnog informisanja sve su češće vesti da ruska strana u zonu borbenih dejstava dovlači i zastarelo sovjetsko naoružanje.

Ruski stručnjak za naoružanje Jurij Knutov je za domaće medije 3. aprila pokušao da svojom analizom dokaže da se radi o još uvek efikasnim sistemima i da Moskva danas uspešno koristi nasleđe bivšeg SSSR.

Tos-1a

Prema njemu, tačno je da je džinovsko carstvo propalo, ali je svojim naslednicima ostavilo gotovo neiscrpnu bazu. Naime, veliki deo današnje ruske vojne opreme je modernizovano nasleđe iz ere Sovjetskog Saveza.

Neka oruđa se još uvek efektivno koriste bez ikakvih izmena. ”Vučena artiljerija je u osnovi ostala nepromenjena. Tegljene haubice uspešno koriste obe zaraćene strane u Ukrajini iako su nastale još u vreme SSSR. Slično važi i za samohodne haubice.

Primera radi, samohodna haubica 152 mm 2S19 ”Msta S” je nakon modernizacije jedno od najboljih oruđa ove vrste” istakao je Knutov. Još uvek se koristi i samohodni PVA sistem ”Šilka” sa četvorocevnim automatskim protivavionskim topom 23 mm AZP-23 ”Amur”, čija je proizvodnja pokrenuta davne 1964. godine. Danas se na njega nadograđuju sistemi PVO, pa čak i prenosivi protivvazdušni sistemi. Sa takvim kompletima, ”Šilka” nije mnogo inferiorna po performansama od modernije ZSU 2K22 ”Tunguska”.

stigla nova serija msta s samohodnih haubica ruskoj vojsci
msta-s

”Četiri protivavionska topa, koja se nalaze na ”Šilki”, omogućavaju efikasno gađanje ne samo vazdušnih, već i kopnenih ciljeva na udaljenosti do 2,5 km. Velika gustina vatre je korisna u borbi protiv utvrđenih vatrenih tačaka, na primer, snajperista. Ovaj ZSU je sposoban da pogodi mete sa visokom preciznošću. Koristi se i protiv udarnih i izviđačkih dronova”, dodje Jurij Knutov.

Kada se govori o sovjetskom nasleđu, ne može se izbeći teški višecevni lanser raketa 220 mm, opremljenih aerosolnim bojevim glavama, TOS-1 ”Buratino”. Ovo oružje za masovno uništenje, kome, bar prema Knutovu, još nema analoga u svetu, postalo je prototip ruskog teškog višecevnog lansera raketa kalibra 220 mm TOS-1A ”Solnecepek”.

TOS-1A
TOS-1A

ТОС-1 ”Buratino” nastao je na bazi tenka T-72 i sposoban je da pogodi i najzaštićenije ciljeve. ”Danas se ”Buratino” aktivno koristi kao platforma zasnovana na tenkovima T-72, ​​pa čak i T-90. Termobarična municija uništava svako utvrđenje”, naglašava stručnjak.

Osim toga, samohodne artiljerijske haubice 152 mm 2S5 ”Giancit-S” (Гиацинт, Zumbul),  2S1 ”Gvozdika” (Гвоздика, Karanfil) i 2S3 ”Akacija” (Акация, Bagrem) i dalje su veoma efikasne. Ova oruđa su neophodna kao podrška tenkovima i pešadiji. Neki od ovih sistema su modernizovani a neki se koriste nepromenjeni.

SSSR je takođe izmislio najveći samohodni minobacač na svetu – 240 mm 2S4 ”Tulipan” (Тюльпан). Danas je ovo oruđe modernizovano i takođe se koristi na frontu.

”Tenk T-90 ”Vladimir” (Владимир) je u suštini duboko modernizovani sovjetski T-72, a sada se već pojavio Т-90М ”Proboj” (Прорыв). Sa izuzetkom manjeg broja oklopnih transportera i vozila, na frontu se koristi sovjetska oprema. Deo je modernizovan, a deo je jednostavno dobro očuvan – dovoljno je da se popravi i uspešno koristi”, zaključio je Knutov.

Štaviše, Rusija je reaktivirala i stare tenkove T-64 i T-54, koji se takođe koriste u okviru SVO. Istina, posleratni T-54 je već odslužio svoj rok kao tenk, ali mu je nađena nova primena.

Isti ekspert je još ranije otkrio koliko se tenkova T-72 trenutno koristi u operacijama u Ukrajini. Prema njegovim rečima, nakon modernizacije, ove mašine nisu inferiorne u odnosu na modifikacije ”Abramsa” i ”Leoparda” 4 i 5.

Pored toga, na bazi T-72 se stvaraju borbeni roboti kao što je ”Marker” (Маркер, besposadni tenk sa daljinskim upravljanjem) koji se već pojavio u zoni operacija”. Knutov čak tvrdi da tenk T-90M Proriv po većini karakteristika prevazilazi tešku opremu NATO, a Т-14 Armata četvrte generacije, navodno je ispred svojih zapadnih suparnika”.

”Ako govorimo o avijaciji, ona je do sada na obe strane bila isključivo sovjetskog/ruskog porekla”, završava Knutov svoju analizu. 

1 KOMENTAR

  1. kazu doslo vreme ljubav da se proba a ona je tamo u izlogu i mase ti a ti samo treba za nas da uradis ovo,ono itd jel mi cuvamo u nas ljubav i dajemo je.taj dozivljaj kad neko drzi pusku a vi ste tu tj sa vasom porodicom tj neko je povredgen a takvi su sad puno i sa puskama u ruci u taj zajednicki dozivljaj a mi to ‘ovekovecimo’ itd.tu i zemlja na koja vi hodate ne drzi vas a kamoli…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave