NaslovnaNovostiFrancuski Rafale M opremljen inertnom nuklearnom raketom ASMP-A simulirao nuklearni udar

Francuski Rafale M opremljen inertnom nuklearnom raketom ASMP-A simulirao nuklearni udar

Redovno organizovana od strane Vazdušnih i svemirskih snaga [AAE] četiri puta godišnje, serija vežbi Poker ima za cilj da simulira nuklearni napad Francuskog strateškog vazduhoplovstva [FAS].

Međutim, prva vežba 2023. godine, Poker 2023-01, održana u noći između 28. i 29. marta, bila je drugačija od onoga što je praktikovano prethodnih godina.

Vežbe izvedene u noćnim uslovima pokušavaju da reprodukuju različite faze ove strateške operacije: punjenje gorivom, pratnja aviona, simulirano lansiranje nuklearne rakete ASMP-A..

Prvi put je u scenario vežbe koju organizuje i izvodi AAE uključena komponenta nuklearnog aviona, u komandi francuskih mornaričkih snaga.

Avion Rafal-M opremljen inertnom raketom ASMP-A poleteo je sa nosača aviona Šarl de Gol u Sredozemnom moru.

„Nuklearno vazduhoplovstvo (FANU) raspoređeno na nosaču aviona učestvovalo je u POKER-u zajedno sa FAS-om (Strateško vazduhoplovstvo). Dve snage su planirale i izvele zajednički napad velikog dometa pod pretnjom protivvazduhoplovstva, demonstrirajući kredibilitet vazdušne nuklearne komponente“, objavila je francuska mornarica na svom Tviter nalogu.

Francuska mornarica je trenutno jedina mornarica na svetu koja ima nuklearno oružje na nosaču aviona. Primera radi, SAD su se odrekle te ideje još od kraja Hladnog rata. Ova sposobnost je upitna iz mnogo razloga, prvenstveno usled ogromnog od rizika, međutim Francuski generali su odlučni u branjenju ove ideje.

nosac aviona sarl de gol
nosac aviona sarl de gol

Francusko nuklearno odvraćanje zasniva se na 3 različita vektora:

  • četiri podmornice na nuklearni pogon klase Triomphant opremljene balističkim projektilima (SNLE), grupisane u Strateške okeanske snage (FOST) i svaka opremljena sa 16 strateških projektila M51 (sa 6 do 10 bojevih glava po raketi).
  • lovački avion Rafale Strateških vazduhoplovnih snaga (FAS). Avion nosi raketu ASMP-A (single varhead);
  • Rafal M lovac Nuklearnog mornaričkog vazduhoplovstva (NAF) lansiran sa nosača aviona Šarl de Gol. Avion nosi raketu ASMP-A (jedna bojeva glava).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave