NaslovnaNovostiRusi u Ukrajinu poslali „nove-stare“ generale: Lapin i Teplinski ponovo na liniji...

Rusi u Ukrajinu poslali „nove-stare“ generale: Lapin i Teplinski ponovo na liniji fronta

Ruski vojni dopisnik Jurij Kotenok saopštio je da je, po nalogu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, na liniju fronta upućen načelnik Glavnog štaba Kopnene vojske general-pukovnik Aleksandar Lapin.

Zajedno sa njim, u rejon „specijalne vojne operacije” otišao je i komandant Vazdušno-desantnih trupa Mihail Teplinski.

ministar odbrane sergej sojgu pored podmornice knjaz vladimir u gadzijevu 2021 godine
ministar odbrane sergej sojgu pored podmornice knjaz vladimir u gadzijevu 2021 godine

Bivši glavnokomandujući Kopnene vojske Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Boldirjev rekao je da je povratak generala Aleksandra Lapina u zonu „specijalne vojne operacije“ prirodna stvar, jer je on jedan od „najveštijih vojskovođa”.

Kako prenosi Ura.ru, Boldirev smatra da Lapinov odlazak sa područja takozvane specijalne vojne operacije „nije bio ni prirodan ni logičan“. On je svog kolegu nazvao jednim od najsposobnijih, obučenih i najveštijih generala, „koji je potreban na frontu, gde je mnogo korisniji”.

Lapin je jedan od generala od kojih zavisi budućnost specijalne vojne operacije“, zaključio je bivši glavnokomandujući Kopnene vojske. Lapin i Teplinski su takođe komandovali grupama ruskih trupa na teritoriji Ukrajine 2022. godine

Generali Lapin i Teplinski su tokom 2022. komandovali i grupama ruskih trupa na teritoriji Ukrajine. Reč je o grupama centralnih i istočnih grupacija. Moguće je da su se trenutno vratili u prednji deo predvodeći iste grupe.

Dok je Aleksandar Lapin služio kao komandant regionalnih trupa, Mihail Teplinski je bio načelnik štaba i njegov prvi poručnik. Dvojica generala se smatraju delom tvrdog krila ruskih vojnih komandanata.

lapin i teplinski ponovo na liniji fronta
lapin i teplinski ponovo na liniji fronta

Slanjem tandema Lapin-Teplinski u zonu vojnih operacija, ruska strana potvrđuje da se pri postavljanju na položaje u ratnim zonama najviše vodi računa o kompatibilnosti i koheziji između komandanata.

Moguće je da je preseljenje dvojice generala u Ukrajinu deo šireg plana da se ponovo osnaži rukovodstvo Grupe kombinovanih snaga u zoni specijalne vojne operacije, s obzirom na odlučujuće bitke koje se očekuju kao ukoliko dođe do pokretanja ukrajinske prolećne kontraofanzive.

U nedavnoj proceni britanskog Ministarstva odbrane, zasnovanoj na obaveštajnim izveštajima, nastup generala Gerasimova u Ukrajini smatran je skromnim uspehom.

Prema britanskom vojnom resoru, pod njegovim vođstvom ruska zimska ofanziva je propala.

IzvorURA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave