NaslovnaNovostiRusi objavili snimak borbenog drona FORPOST-R u akciji protiv kijevskih snaga

Rusi objavili snimak borbenog drona FORPOST-R u akciji protiv kijevskih snaga [Video]

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 31. marta video-snimak koji prikazuje borbeni dron Fropost-R u akciji iznad zone specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ministarstvo je u kratkom saopštenju saopštilo da je dron otkrio konvoj kijevskih snaga koji je potom učestvovao u napadu na konvoj visokopreciznim oružjem.

Forpost-R je modernizovana varijanta originalnog Forpost drona, koji je licencirana kopija izraelskog IAI Searcher-a II. Dron je razvila kompanija Ruski Helikopteri.

Ova verzija je napravljena od ruskih komponenti i ima ruski softver. Dron ima nosivost od 500 kg, domet od 400 kilometara a let traje oko 18 sati na visini do 6.000 metara. Opremljen je elektrooptičkom i infracrvenom kamerom visoke rezolucije, kao i radarom sa sintetičkim otvorom (SAR) i sistemom elektronske inteligencije (ELINT).

Forpost-R

Na snimku Ministarstva odbrane Rusije, dron se može videti naoružan sa dve lake klizne bombe KAB-20. Bomba je dostupna u dve verzije, Kab-20L koja je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a i Kab-20S, opremljena poluaktivnim laserskim tragačem.

KAB-20 nosi visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu od 7 kilograma, koja je dizajnirana da gađa ljudsku snagu i lako oklopne ciljeve.

Forpost-R takođe može biti naoružan raketom X-BPLA, vazdušnom verzijom protivtenkovske laserski vođene rakete Kornet-D. Specifikacije nove rakete tek treba da budu otkrivene. Kornet-D koji se lansira sa zemlje ima domet do 8 kilometara i sposobnost da probije 1.300 mm homogenog oklopa nakon eksplozivnog reaktivnog oklopa.

Ruska vojska koristi borbene bespilotne letelice, poput Forpost-R, Kronštat Orion i Luč Korsar, protiv kijevskih snaga od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Međutim, operacije ovih dronova uglavnom ostaju obavijene velom tajne.

Prvi dron Forpost-R je u službi ruske vojske od 2010. godine i korišćen je u raznim sukobima, uključujući rat u Siriji. Koriste ga i druge zemlje, poput Egipta, koji je kupio nekoliko jedinica.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave