NaslovnaNovostiRusija rasporedila PVO, radare i balističke rakete u ključnoj bazi na severoistoku...

Rusija rasporedila PVO, radare i balističke rakete u ključnoj bazi na severoistoku Sirije

Ruska vojska je rasporedila protivvazdušnu odbranu, radare i balističke raketne sisteme u ključnoj bazi u severoistočnom regionu Sirije, izvestila je 27. marta Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Baza o kojoj je reč je aerodrom koji se nalazi u blizini grada Sarin na severoistoku Alepa, koji drže Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima. Ruska vojska preuzela je bazu 2019. nakon delimičnog povlačenja koalicije predvođene Sjedinjenim Državama.

Prema podacima posmatračke grupe sa sedištem u Londonu, ruska vojska je u bazi Sarin rasporedila sistem protivvazdušne odbrane Buk-M, nekoliko neidentifikovanih radara i osam taktičkih bacača balističkih raketa OTR-21 Točka.

Buk-M je sistem PVO srednjeg dometa koji može da gađa vazdušne ciljeve dometa od 22 do 50 kilometara u zavisnosti od varijante.

Sistem Točka ima domet između 70 i 185 kilometara u zavisnosti od varijante. Raketa je poznata po svojoj razornoj bojevoj glavi i visokoj preciznosti. Ima kružnu grešku verovatno manju od 70 metara.

Ovo nije prvi put da je ruska vojska ovog meseca rasporedila pojačanje na severoistoku Sirije. 18. marta, SOHR je izvestio da je 40 protivavionskih mitraljeza na kamionima stiglo u rusku bazu koja se nalazi u blizini grada Al-Sadija pod kontrolom SDF-a na severoistoku Alepa.

Ruska vojska proširuje svoje prisustvo na severoistoku Sirije u poslednje dve godine u očiglednom pokušaju da satera područja u regionu pod turskom okupacijom i da se suprotstavi koaliciji koju predvode Sjedinjene Države.

Nedavna ruska kretanja u severoistočnom regionu ukazuju da sukob u Ukrajini nije uticao na rusko raspoređivanje u Siriji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave