NaslovnaNovostiNATO povećava sposobnost dopune goriva u vazduhu sa dodatnim Airbus A330 MRTT

NATO povećava sposobnost dopune goriva u vazduhu sa dodatnim Airbus A330 MRTT

Erbas, jedinica za proizvodnju aviona evropske vazduhoplovne grupe EADS, saopštila je da je Agencija za podršku i nabavku NATO-a (NSPA) naručila dodatni Airbus A330 višenamenski transporter i tanker (MRTT), povećavajući flotu na 10 aviona.

Multinacionalna višenamenska transportna flota transportera i tankera (MMF) pruža strateški transport, punjenje gorivom vazduh-vazduh i sposobnost medicinske evakuacije za svojih šest zemalja učesnica: Belgija, Češka, Nemačka, Luksemburg, Holandija i Norveška.

Ove nacije su potpisale Memorandum o razumevanju koji im omogućava da dele troškove proporcionalno u skladu sa nacionalnom brojem sati letenja godišnje.

Prema saopštenju za javnost Erbasa, ova najava je usledila nakon odluke Belgije da poveća broj sati u programu sa dodatnih 1.100 sati letenja godišnje.

„Od dolaska prvog aviona 2020. godine, a posebno od početka rata u Ukrajini, ova flota štiti evropski suverenitet i pokazuje svoje sposobnosti višenamenskog tankera“, rekao je Žan Bris Dimon, šef vojnog vazdušnog sistema u Airbus-u. Potpuna operativna sposobnost se očekuje sredinom 2024, dodao je.

Uspeh se oslanja na odličnu saradnju između NATO-a, zemalja učesnica Memoranduma i industrije. Program takođe predstavlja primer kako nacije mogu da sarađuju, udružuju se i dele resurse da bi dobili stalni pristup savremenim mogućnostima.

Jedinica je raspoređena na istočnom krilu NATO-a, kao i za evakuaciju civila i izbeglica iz Avganistana i za multinacionalne vežbe u indo-pacifičkom regionu sa nemačkim vazduhoplovstvom, između ostalih misija.

Očekuje se da će dva tankera koja tek treba da budu isporučena ući u upotrebu 2024. godine, dok će ovaj novi avion stići krajem 2026. MRTT-ovi iz MMF-a rade iz glavne operativne baze MMU (MOB) u Ajndhovenu (Holandija) i Forward Operating Base (FOB) u Kelnu (Nemačka).

Primera radi F-35 ima borbeni radijus od oko 950 km bez spoljnih rezervoara za gorivo i do 1900 km sa spoljnim rezervoarima za gorivo. Sa druge strane SU-57 ima borbeni radijus od oko 1500 km bez spoljnih rezervoara za gorivo i preko 2000 km sa spoljnim rezervoarima za gorivo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave