NaslovnaNovosti50.000 severnokorejskih komandosa spremno da se pridruži ruskim snagama u Ukrajini?

50.000 severnokorejskih komandosa spremno da se pridruži ruskim snagama u Ukrajini?

Severna Koreja se sprema da pošalje 50.000 vojnika iz svojih oružanih snaga u borbene misije kao podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, tvrdi ratni dopisnik ruske državne televizije.

U svom videu na jutjubu, Aleksander Sladkov, iskusni ruski novinar specijalizovan za vojna pitanja, tvrdi da je Severna Koreja čvrsto povezana sa Rusijom u sukobu koji je u toku.

On je dalje dodao da je Pjongjang spreman da doprinese naporima tako što će poslati svoje trupe da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji – termin koji Moskva obično koristi umesto da se sukob naziva ratom sa Ukrajinom.

Međutim, Sladkov je, pozivajući se na izvore u Pjongjangu, takođe napomenuo da bi za ovu vojnu pomoć Severne Koreje bilo potrebno odobrenje Kine.

Sladkov je dalje rekao da su impresivne snage od najmanje 50.000 severnokorejskih vojnika spremne da pomognu ruskoj vojsci, a odluka o njihovom raspoređivanju za borbu u Ukrajini mogla bi biti doneta trenutno.

Sladkov je opisao kako je Severna Koreja navodno objavila poziv za dobrovoljce, koji su voljni da učestvuju u ruskim operacijama u Ukrajini, a samo prvog dana oko 800.000 pojedinaca izrazilo je želju da se pridruži.

Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Una, navodno je izjavila da je njena zemlja „na istom kursu“ kao i Rusija, implicirajući da Severna Koreja podržava rusku tačku gledišta o sukobu.

Čak je i sama Kim Jo Džong je izjavila da bi potencijalno mogao da izbije rat između Severne Koreje i Sjedinjenih Država.

„Razgovarao sam sa svojim prijateljem, šefom organizacije korejskih ratnih veterana. Nedavno je bio ovde. Pitao sam: „Šta vi imate?“, rekao je, „50.000 specijalaca je spremno za raspoređivanje“, rekao je Sladkov.

Sladkovova tvrdnja dolazi nakon što je vojni analitičar iz Kijeva prokomentarisao mogućnost da Severna Koreja pruži vojnu pomoć Rusiji.

Ideja o potencijalnom učešću severnokorejskih trupa u sukobu u Ukrajini nije nova i o njoj su ranije raspravljali različiti stručnjaci i zvaničnici.

Međutim, budući da Sladkovljevi komentari dolaze iz izvora, to ukazuje da se spekulacije shvataju ozbiljnije i da su napredovale.

U novembru 2022. SAD su tvrdile da Rusija nabavlja oružje od Severne Koreje i da ga koristi u sukobu sa Ukrajinom. U pojedinim medijima je čak saopšteno da je Severna Koreja isporučila rakete i projektile Vagner borcima.

Međutim, i Rusija i Severna Koreja odbacile su tvrdnje Sjedinjenih Država da Rusija nabavlja municiju i ostalo oružje od Severne Koreje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave