Naslovna Novosti USAF: Testiranje Lockheed Martin hipersonične rakete ARRW neuspešno, sudbina programa neizvesna

USAF: Testiranje Lockheed Martin hipersonične rakete ARRW neuspešno, sudbina programa neizvesna

5
arrw agm 183a hipersonicna raketa
arrw agm 183a hipersonicna raketa
google news

Testiranje hipersoničnog oružja koje je 13. marta izvršilo američko vazduhoplovstvo “nije bilo uspešno”, rekao je sekretar vazduhoplovstva Frenk Kendal poslanicima u utorak. Kendal je ukazao da Lockheed Martinov program AGM-183 ARRW (oružje za brzo reagovanje iz vazduha) može čak biti i ugrožen.

Napori ARRW-a su „imali nekih poteškoća u svom programu testiranja“, rekao je Kendal pred Komitetom za izdvajanja u Predstavničkom domu tokom saslušanja o zahtevu za budžet za 2024. – drugo probno lansiranje potpuno operativnog prototipa ARRW kod obale južne Kalifornije.

Međutim Vazduhoplovstvo SAD nije otkrilo detalje testa niti njegov uspeh u saopštenju, rekavši samo da je ispunio „nekoliko ciljeva“. Taj narativ se razlikuje od izjave vazduhoplovnih snaga u decembru o prethodnom testu ARRW, u kojem je služba rekla da je lansiranje oružja bilo uspešno i da je ispunilo sve ciljeve.

Kendal nije objasnio kako je test od 13. marta zakazao, ali je rekao da su podaci neubedljivi. „Nismo dobili podatke koji su nam bili potrebni iz tog testa“, rekao je poslanicima. “Trenutno se istražuje to, pokušavamo da shvatimo šta se dogodilo.”

Vazduhoplovstvo SAD ima još dva prototipa ARRW koje planira da testira nakon što se završi analiza neuspelog testa, rekao je Kendal. „Verovatno ćemo morati da donesemo odluku o sudbini ARRW-a nakon što završimo analizu i nadamo se da uradimo dva testa“, rekao je Kendal. „Mislim da ćemo ga pregledati dok budemo gradili budžet za 2025. da vidimo šta će se raditi ubuduće.

B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.

Vazduhoplovstvo je dobilo skoro 115 miliona dolara za istraživanje, razvoj, testiranje i evaluaciju za ARRW u fiskalnoj 2023. godini, u odnosu na 308 miliona dolara prethodne godine. Služba je zatražila još 150 miliona dolara u 2024. godini, ali nije zatražila sredstva za nabavku niti dala procenu kolika bi sredstva za istraživanje i razvoj programa mogla biti u narednim godinama, napominje Defense News.

S druge strane, HACM (Hipersonična napadna krstareća raketa) je 2023. dobila 423 miliona dolara, a Vazduhoplovstvo želi da potroši skoro 382 miliona dolara u 2024. U budžetskim dokumentima ove službe takođe se navodi plan da se potroši skoro 1,5 milijardi dolara više na HACM između 2025. i 2028. godine.

hacm raytheon
HACM Raytheon Technologies

Kendal je rekao da je program HACM — zasnovan na tehnologiji koju su razvile Vazduhoplovstvo sa Agencijom za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA) — bio „prilično uspešan“.

„Vidimo jasnu ulogu HACM koncepta“, rekao je Kendal. „Kompatibilan je sa više naših aviona i sveukupno će nam dati više borbenih sposobnosti.

5 KOMENTARA

  1. Takve rakete već imaju osim rusije i kina ,indija ,severna koreja.za tolike pare sigurno su mogli da kupe neke polovne ili zastarele .valjda posle toliko pokušaja mogu da zaključe da je to za njih previše komplikovano.

  2. Možda je prednost a možda i mana to sto USA imaju nekoliko nezavisnih kompanija koje razvijaju ovakve programe, umesto da to rade centralizovano kao Rusi.

  3. Ако господа Амери реше све системе ракете, почев од мотора, да би постигли хиперзвучну брзину кретања ракете, занима ме само како ће решити оплату да не сагори, јер потребни материјал имају само Руси?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version