Naslovna Novosti Američko vazduhoplovstvo sprovodi hipersonične testove, ali krajnji rezultati nisu jasni

Američko vazduhoplovstvo sprovodi hipersonične testove, ali krajnji rezultati nisu jasni

0
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
google news

Američko vazduhoplovstvo je otkrilo da je ranije ovog meseca sprovelo probno lansiranje svog hipersoničnog AGM-183A vazdušnog oružja za brzo reagovanje (ARRW), ali ostaje nejasno da li je događaj bio uspešan.

Služba je u saopštenju u petak saopštila da je bombarder B-52H Stratofortress izbacio potpuno operativni prototip ARRW, koji je napravio Lockheed Martin, kod obale južne Kalifornije. Test od 13. marta predstavljao je drugo lansiranje operativnog prototipa ARRW i fokusirao se na kompletne performanse oružja, saopštile su vazduhoplovne snage.

Vazduhoplovstvo je dodalo da je „test ispunio nekoliko ciljeva“, bez davanja dodatnih detalja. Formulacija se razlikuje od službene izjave objavljene u decembru nakon prvog lansiranja operativnog ARRW prototipa, kada su izjavili da su “svi ciljevi ispunjeni”. Prvi test je obavljen 9. decembra prošle godine.

U decembarskom saopštenju američkih vazduhoplovnih snaga se takođe navodi da je B-52 „uspešno oslobodio“ ARRW. U najnovijem izdanju na martovskom testu nije se koristila reč uspešan, samo je napomenuto da je „B-52H Stratofortress ispustio“ drugi ARRV prototip.

U saopštenju o decembarskom testu precizirano je da je AGM-183A dostigao hipersonične brzine veće od 5 maha, završio planiranu putanju leta i detonirao. U martovskoj izjavi nije bilo takvih izjava.

Inženjeri i testeri iz ARRW tima „prikupljaju podatke za dalju analizu“, saopštilo je vazduhoplovstvo. Test je sproveo 412. test krilo u vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kaliforniji.

Na pitanje da li je test od 13. marta bio uspešan, Vazduhoplovstvo je za Defense News odgovorilo da neće dati dodatne informacije osim onoga što je već objavljeno.

„Očekujemo da će u budućnosti biti dostupno manje informacija o ovoj temi iz operativno bezbednosnih razloga“, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version