NaslovnaNovostiGLSDB: SAD kažu da ne mogu da potvrde rusko presretanje bombe

GLSDB: SAD kažu da ne mogu da potvrde rusko presretanje bombe

SAD ne mogu da potvrde izveštaje o presretnutom GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) pametnoj bombi, rekao je u utorak koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.

„Ne mogu da potvrdim ruske izveštaje da su skinuli jednu od ovih bombi. Video sam izveštaj štampe, ali to nismo u mogućnosti da potvrdimo. Ali već smo posvećeni tome da možemo da pružimo tu sposobnost Ukrajini. Što se tiče toga gde su oni u procesu, morao bih da vas uputim na Pentagon.“, rekao je on novinarima na brifingu.

Ranije je portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao novinarima da je ruska protivvazdušna odbrana presrela GLSDB po prvi put tokom specijalnih vojnih operacija u Ukrajini.

U međuvremenu, Aleksandar Mihajlov, šef Biroa za vojno-političku analizu, rekao je za Tass da se GLSDB lako može presresti ruskim odbrambenim sistemima, kao što su Tor-M2, Buk-M3 i S-350.

tor m2
tor m2

Mihajlov je primetio da granate GLSDB imaju domet od oko 150 km i da mogu biti ispaljene iz lansera HIMARS. Mihajlov je opisao GLSBD kao avijacijsku bombu sa nevođenim raketnim motorom prethodne generacije pričvršćenim za nju.

„Dakle, bomba može da ubrza pomoću ovog motora. Kada projektil dostigne potrebnu visinu, avio-bomba počinje samostalno da se kreće, koriguje kurs i pogađa metu“, rekao je on.

Ovu bombu, koja klizi dok se približava cilju, moraju oboriti sistemi protivvazdušne odbrane kratkog dometa koji se nalaze bliže meti. Bilo bi neophodno koristiti isti niz sistema koji se već koriste protiv HIMARS raketa – Tor-M2 sa nadograđenim softverom, Buk-M2 i Buk-M3 i S-350. Inače, rakete S-300V4 takođe s vremena na vreme obaraju rakete HIMARS“, rekao je Mihajlov.

Borbeno gađanje zemlja vazduh sistema Tor-M2, Južni vojni okrug

Sa dometom od oko 151 kilometar, GLSDB je naoružao Ukrajinu sposobnošću udara dugog dometa koja će im omogućiti da sprovode operacije u odbrani svoje nacije i povrate svoju suverenu zemlju u oblastima pod ruskom kontrolom, rekao je sekretar za štampu Pentagona Brig. General Patrick Rider je ranije rekao novinarima.

GLSDB je GPS vođena klizna bomba malog prečnika sposobna da manevriše da pogodi teško dostupne ciljeve kao što su komandni centri. Zajednički su ga razvili SAAB i Boing. Ukrajina je prvi korisnik pametne municije GLSDB.

Oružje kombinuje pojačivač od 350 funti uzet iz zastarele rakete M26 sa Boeing-ovom dobro poznatom bombom malog prečnika od 250 funti, koja dolazi sa elementima kao što su iskačuća krila, inercijalno navođenje uz pomoć GPS-a i razne opcije bojeve glave.

Jedna od najznačajnijih karakteristika GLSDB-a je njena sposobnost da pogađa mete na obrnutim padinama brda. Dok tradicionalna raketa leti duž pravog balističkog luka, municija sa odvojenom bombom malog prečnika (SDB) može da se pomeri unazad za ono što je Boeing nazvao udarom „obrnutog nagiba“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave