NaslovnaNovostiRusija probno ispalila Moskit protivbrodske krstareće rakete u Japanskom moru

Rusija probno ispalila Moskit protivbrodske krstareće rakete u Japanskom moru

Ratni brod ruske Pacifičke flote testirao je protivbrodske krstareće rakete u Japanskom moru kod Vladivostoka, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

Krstareće rakete Moskit, razvijene još tokom sovjetske ere, napale su lažni neprijateljski ratni brod udaljen oko 100 kilometara tokom vežbe u Zalivu Petra Velikog, navodi ministarstvo.

Rusija je objavila video snimak ispaljivanja projektila preko komunikacione aplikacije Telegram. Nacionalna novinska agencija Tass citirala je vojsku koja je rekla da su lansiranja obavljena nakon što nije bilo zabrinutosti za bezbednost u okolnim vodama.

U Tokiju je premijer Fumio Kišida rekao novinarima kasnije tokom dana da će Japan „nastaviti da prati poteze ruske vojske“, dodajući da će njegova vlada održavati „neophodnu komunikaciju“ sa Moskvom.

Ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je na konferenciji za novinare da ruske snage “intenziviraju svoje aktivnosti i na Dalekom istoku”, dok Moskva nastavlja agresiju na Ukrajinu.

U međuvremenu, u ponedeljak, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, bliski pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina, kritikovao je Sjedinjene Države zbog pritiska na Japan da „militarizuje“ svoje odbrambene snage u intervjuu za lokalne novine.

Pozivajući se na plan Tokija da od Vašingtona kupi 400 krstarećih raketa Tomahawk, Patrušev je upozorio SDF da ne razvijaju punopravne vojne snage, rekavši da bi to bilo „ozbiljno kršenje“ normi posle Drugog svetskog rata.

Ukratko o protivbrodskim raketama Moskit

Moskit (takođe poznat kao SS-N-22 Sunburn) je nadzvučna protivbrodska krstareća raketa koju je razvio Sovjetski Savez tokom ere Hladnog rata. Može da leti brzinom od 2,5 do 3,0 maha i ima domet do 120 kilometara. Raketa Moskit je dizajnirana da se lansira sa brodova ili podmornica i može da nosi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu.

moskit lansiranje
moskit lansiranje

Raketa Moskit je poznata po svojoj velikoj brzini i manevarskoj sposobnosti, što otežava otkrivanje i presretanje od strane neprijateljske odbrane. Opremljena je aktivnim radarskim tragačem koji joj omogućava da autonomno prati i pogađa ciljeve. Raketa takođe može leteti na maloj visini, što dodatno smanjuje verovatnoću otkrivanja i presretanja.

Raketa Moskit je izvezena u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Indiju i Siriju. Korišćen je u nekoliko sukoba, uključujući iransko-irački rat, zalivski rat i sukob u Siriji. Raketa Moskit se smatra značajnom pretnjom pomorskim snagama, a nekoliko mornarica je razvilo protivmere u pokušaju da se odbrani od nje.

IzvorCNN

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave