NaslovnaNovostiPoljska kompanija kupuje oklopno vozilo Oncilla za Ukrajinu

Poljska kompanija kupuje oklopno vozilo Oncilla za Ukrajinu

Ukrajinska obaveštajna služba (GUR) saopštila je prošle nedelje da je od Poljske dobila novo oklopno vozilo Oncilla.

„U upotrebi je već 30 takvih vozila. Odlično su se ponašali na bojnom polju, spašavajući živote“, rekao je Viktor Levčenko, predstavnik Beryl Design Biroa. Proizvodnja se odvijala u Kijevu, da bi nakon početka sukoba, fabrika Oncille bila premeštena u Poljsku.

Oncilla je laki oklopni transporter koji proizvode poljska kompanija Mista i ukrajinski Beryl Design Bureau. Projekat Oncilla je izgrađen na osnovu oklopnog transportera Dozor-B koji je razvio Harkovski biro za mašinogradnju Morozova (KMDB).

Vozilo ima maksimalnu brzinu na putu od 120 km/h i može da radi u širokom spektru vremenskih i terenskih uslova. Takođe ima visok stepen mobilnosti, sa odličnim terenskim sposobnostima i sposobnošću da prebrodi vodene prepreke do dubine od 1,5 metara.

Koristi se prvenstveno za izviđačke i patrolne misije, kao i za pružanje vatrene podrške pešadijskim trupama.

Trup je u obliku slova V za zaštitu od mina i ekpslozvnih naprava, a može da primi posadu do osam osoba, uključujući vozača i komandanta.

Naoružan je mitraljezom kalibra 7,62 mm ili 12,7 mm koji je postavljen na kupolu na krovu, a može nositi niz drugih sistema naoružanja, kao što su protivtenkovske rakete ili bacači granata. Modifikacija Oncilla Mk2 dobila je top od 90 mm.

Zvaničnici obaveštajne službe Ukrajine izrazili su zahvalnost poljskim kolegama na pomoći.

Posebno se zahvaljujemo poljskoj kompaniji „Trans Select“, koja je donirala sredstva za kupovinu oklopnog vozila Oncilla i druge opreme za ukrajinske izviđače“, dodaje se u poruci Ukrajinaca.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave