NaslovnaNovostiPo ukrajinskom frontu ponovo puca Maksim!

Po ukrajinskom frontu ponovo puca Maksim!

Da stari, dobri sistemi oružja nikada ne umiru, najbolje pokazuje ovaj primer Oružanih snaga Ukrajine. Na snimku su vojnici koji su na savremeni pikap montirali (verovatno u cilju PVO) sistem koji čine – tri sparena mitraljeza 7,62 mm M1910!

Nešto novo u ovom ratu? Ne, i Rusi su na tročkaš Loncin Cargo Three Wheels Heavy Load Motor Tricycle takođe postavljali stare Maksime. Ideja potiče još iz vremena Građanskog rata 1917-1922! Upravo na prostorima Zaporoške oblasti je Nestor Mahno (Нестор Иванович Махно, 1888-1934) koristio čuvene tačanke – seljačka drvena kola sa tri upregnuta konja na kojima je bio montiran Maksim! 

Upravo je doskorašnji savetnik Zelenskog, Oleksij Arestovič, navodio uspešne operacije Mahna u Zaporožju.

Ova ideja je masovno primenjivana i dokom Drugog svetskog rata, baš kao jedno od sredstava PVO. Naime, Nikolaj Tokarev (Николай Федорович Токарев,1899-1972), sin Fjodora Tokareva, konstruktora čuvenog pištolja TT, još 1931. je patentirao M4 – četvorostruki protivavionski mitraljez (зенитная пулемётная установка, ZPU)

M4 se razlikovao od običnog mitraljeza Maksim M 1910. prisustvom uređaja za prinudnu cirkulaciju vode i većim kapacitetom platnenih redenika – za 500 metaka umesto uobičajenih 250.

Maksimovi mitraljeski sistemi postali su najčešće oružje PVO. Koristeći protivavionske nišane, ovom instalacijom se moglo efikasno dejstvovati po na nisko letećim neprijateljskim avionima (maksimalno na visinama do 1400 metara pri brzinama do 500 km/h).

M4 je takođe često korišćen i za podršku pešadiji. Koliko će ove stre ideje biti efikasne u savremenom ratu pokazaće praksa.

006 zaplenjeni m4 1941 u nemackoj arhivi
Zaplenjeni M4 1941 u Nemackoj arhivi

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave