NaslovnaNovostiFinska zvanično otvorila svoj vazdušni prostor za NATO izviđačke avione

Finska zvanično otvorila svoj vazdušni prostor za NATO izviđačke avione

Istorijskim potezom, Finska je otvorila svoj vazdušni prostor za nadzorne i obaveštajne misije NATO-a, omogućavajući Alijansi da pažljivije prati aktivnosti Rusije u regionu.

Prvi nadzorni let u finskom vazdušnom prostoru obavljen je u saradnji sa Sjedinjenim Državama u četvrtak, 23. marta 2023. Slični letovi u finskom vazdušnom prostoru će se ubuduće obavljati i sa tipovima bespilotnih i sa posadom, saopštile su odbrambene snage Finske u četvrtak.

Prvi američki vojni avion koji je koristio finski vazdušni prostor za prikupljanje informacija o situaciji ruskih trupa je RC-135 Rivet Joint američkog vazduhoplovstva.

Ova odluka dolazi nakon što su Turska i Mađarska, dale snažne signale da će odobriti ulazak Finske u NATO, a predsednik Finske je ratifikovao predlog parlamenta za članstvo.

Stalni predstavnici zemalja članica NATO-a u Severnoatlantskom savetu potpisali su 5. jula 2022. protokole za pristupanje Finske i Švedske NATO-u. Potpisivanjem pristupnog protokola dve zemlje su postale članice NATO-a posmatrači.

Finska vlada je u decembru 2022. podnela parlamentu predlog o pristupanju Finske NATO-u. ​Predsednik je 1. marta 2023. godine odobrio vladin predlog, a 23. marta 2023. godine, istog dana kada je prvi saveznički let za prikupljanje obaveštajnih podataka, predsednik Republike odobrio ulazak Finske u NATO, čime je završen unutrašnji proces ratifikacije protokol o pristupanju.

Mađarski parlament će 27. marta glasati o zahtevu Finske za ulazak u NATO, dok Turska još nije odredila datum parlamentarnog glasanja, iako je predsednička administracija u Ankari najavila da će Finska dobiti saglasnost za ulazak u Severnu alijansu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave