NaslovnaNovostiAmeričko vazduhoplovstvo sprovodi hipersonične testove, ali krajnji rezultati nisu jasni

Američko vazduhoplovstvo sprovodi hipersonične testove, ali krajnji rezultati nisu jasni

Američko vazduhoplovstvo je otkrilo da je ranije ovog meseca sprovelo probno lansiranje svog hipersoničnog AGM-183A vazdušnog oružja za brzo reagovanje (ARRW), ali ostaje nejasno da li je događaj bio uspešan.

Služba je u saopštenju u petak saopštila da je bombarder B-52H Stratofortress izbacio potpuno operativni prototip ARRW, koji je napravio Lockheed Martin, kod obale južne Kalifornije. Test od 13. marta predstavljao je drugo lansiranje operativnog prototipa ARRW i fokusirao se na kompletne performanse oružja, saopštile su vazduhoplovne snage.

Vazduhoplovstvo je dodalo da je „test ispunio nekoliko ciljeva“, bez davanja dodatnih detalja. Formulacija se razlikuje od službene izjave objavljene u decembru nakon prvog lansiranja operativnog ARRW prototipa, kada su izjavili da su “svi ciljevi ispunjeni”. Prvi test je obavljen 9. decembra prošle godine.

U decembarskom saopštenju američkih vazduhoplovnih snaga se takođe navodi da je B-52 „uspešno oslobodio“ ARRW. U najnovijem izdanju na martovskom testu nije se koristila reč uspešan, samo je napomenuto da je „B-52H Stratofortress ispustio“ drugi ARRV prototip.

U saopštenju o decembarskom testu precizirano je da je AGM-183A dostigao hipersonične brzine veće od 5 maha, završio planiranu putanju leta i detonirao. U martovskoj izjavi nije bilo takvih izjava.

Inženjeri i testeri iz ARRW tima „prikupljaju podatke za dalju analizu“, saopštilo je vazduhoplovstvo. Test je sproveo 412. test krilo u vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kaliforniji.

Na pitanje da li je test od 13. marta bio uspešan, Vazduhoplovstvo je za Defense News odgovorilo da neće dati dodatne informacije osim onoga što je već objavljeno.

„Očekujemo da će u budućnosti biti dostupno manje informacija o ovoj temi iz operativno bezbednosnih razloga“, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave