Naslovna Novosti Američki mediji otkrili ukrajinsku strategiju za kontraofanzivu na rusku vojsku; Kijev besan

Američki mediji otkrili ukrajinsku strategiju za kontraofanzivu na rusku vojsku; Kijev besan

1
ukrajinski pokusaj prodora snimak iz drona
ukrajinski pokusaj prodora snimak iz drona
google news

Glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Zelenskog izrazio je nezadovoljstvo pričom štampe Politico o potencijalnoj kontraofanzivi Ukrajine protiv ruske vojske u maju, rekavši da bi takav vojni potez „trebao da bude iznenađenje za neprijatelja“.

Politiko je 15. marta objavio priču u kojoj se pozivaju na neimenovane američke zvaničnike koji kažu da veruju da će Kijev pokrenuti kontraofanzivu protiv ruske vojske u maju. Takođe, u članku se raspravljalo o dve moguće strategije za koje su zvaničnici navodno verovali da bi Ukrajina mogla da usvoji dok vodi svoju kontraofanzivu.

politico
politico

Prema priči Politico-a, američki zvaničnici su rekli da Ukrajina ima „u suštini dve opcije: progurati se na jug preko Hersona na Krim ili se pomeriti na istok sa svoje severne pozicije, a zatim na jug, presekajući ruski kopneni most“.

Prva opcija, prema zvaničnicima, „nije realna“, pošto su ruske snage dobro ukopane na istočnoj obali reke Dnjepar, a Ukrajina nema dovoljno ljudstva da izvrši amfibijske napade preko Dnjepra. Stoga, američki zvaničnici smatraju da je druga opcija realnija.

„Pomalo mi je ironično kada novinari kažu koje će scenarije kontranapada Ukrajina koristiti. Možda bi trebalo da direktno učestvuju u radu Generalštaba Ukrajine i tada planiraju operacije?“ Mihail Podoljak, savetnik šefa predsedničke kancelarije, rekao je u intervjuu za ukrajinski Kanal 24 – upitan o priči iz Politico novina.

Podoljak je rekao da se Ukrajina ne pridržava vremenskog okvira i da će takav vojni potez biti preduzet tek kada zemlja bude spremna. On je takođe izrazio nezadovoljstvo zbog toga što Politico izveštava o bilo kakvim informacijama u vezi sa potencijalnom kontraofanzivom Ukrajine, rekavši da bi takav vojni potez „trebao da bude iznenađenje za neprijatelja“.

On je rekao da Zelenski i najviši ukrajinski vojni vrh shvataju da su kontranapadi “neophodni da bi Ukrajina zadržala svoju državnost. Međutim, veća kontraofanziva „zahteva koncentraciju resursa“.

zaluzni i zelenski
zaluzni i zelenski

Dodao je da ukrajinske oružane snage „ne mogu jednostavno da se povuku ili napreduju bez pripreme za različite scenarije i uzimanja u obzir svih rizika“.

„Može se samo reći da su naredni meseci potrebni da se akumuliraju određeni resursi“, rekao je Podoljak. „Na kraju krajeva, za ofanzivu su potrebni alati u određenoj količini, koji se moraju akumulirati. Razumemo koliko će ovo trajati logistički.”

On je takođe pojasnio da „vojska ne mora da govori o prioritetnim pravcima ili scenarijima napada“.

„Ukrajina je mnogo kreativnija nego što novinari Politico misle“, nastavio je Podoljak. „To smo već dokazali mnogo puta tokom rata.

Međutim, u intervjuu za italijanski list La Stampa ovog meseca, Podoljak je dao procenjeni vremenski okvir za kontraofanzivu.

„Ne žurimo. Reorganizovaćemo se u naredna dva meseca. Iscrpićemo Ruse u Bahmutu, a zatim ćemo se fokusirati na drugo“, rekao je Podoljak.

Nadolazeća ukrajinska prolećna ofanziva

Mediji spekulišu da bi ukrajinska kontraofanziva mogla da počne u Zaporoškoj oblasti u južnoj Ukrajini, na osnovu onoga što se čini kao početnih ukrajinskih istraga u regionu koje bi mogle da prethode ekspanzivnijem napadu.

Međutim, neke od ovih takozvanih istraga postale su veoma skupe za ukrajinske snage, jer video snimci koji se dele na društvenim mrežama ukazuju na izazove koji predstoje kijevskim snagama dok prelaze sa odbrane na napad.

Ukrajinska 128. brdska brigada sa garnizonom južno od grada Zaporožja, desetkovana je preduzimajući izviđačke operacije kako bi ispitala rusku odbranu duž sektora Zaporožja.

Na primer, prošle nedelje, 17. marta ili ranije, 128. brdska brigada je izvela izviđanje u pravcu Robotina, sela koje se nalazi oko osam kilometara južno od južne linije fronta. U operaciji je navodno povređeno ili poginulo dosta ukrajinskih vojnika.

Jedan snimak okršaja koji je navodno povezan sa ovom izviđačkom operacijom prikazuje bivši holandski oklopni transporter YPR-765 koji je pogođen protivtenkovskom raketom ili tenkovskom granatom, a iz njega izlazi dim, i najmanje šest Ukrajinaca. Jedan od njih vuče ranjenog sedmog vojnika.

Na slikama, koje su takođe navodno povezane sa ovim izviđanjem, vide se najmanje četiri oklopna vozila YPR-765 koje su ukrajinske snage napustile, pri čemu su dva izgorela, a druga dva su oštećena.

Video materijali okršaja takođe nam pružaju uvid u ono što bi se moglo dogoditi kada ukrajinske snage započnu svoju dugo očekivanu prolećnu ofanzivu.

Ukrajinske snage su napadnute usred bela dana duž polja bez drveća severno od Robotina. Bez pokrivača drveća, ruski dronovi bi lako mogli da uhvate ukrajinske pokrete.

Takođe, ukrajinskim trupama je nedostajala artiljerijska podrška neophodna za suzbijanje ruskih snaga, čineći tanko oklopljene YPR-765 lakim plenom za ruske protivtenkovske rakete i topove.

Od prošle jeseni, ukrajinske snage su se uglavnom borile u defanzivi sa pozicija koje su mesecima unapred pripremale. Međutim, da bi napredovali, moraju da napuste utvrđenja svojih položaja i da se izlože ruskoj vatri, i to na otvorenom terenu Zaporoške oblasti.

Iako ni Rusi ni Ukrajinci nemaju mnogo ljudstva u južnoj Ukrajini, ofanzivne operacije su uvek skuplje od odbrambenih, što ide u prilog odbrambenim ruskim snagama, koje drže sektor između reke Dnjepar i grada Staromlinovke.

Dakle, ukrajinska vojska bi morala da obezbedi artiljerijsku podršku svojim trupama koje bi učestvovale u kontraofanzivi, što bi trebalo da objasni navodno gomilanje artiljerijske municije od strane ukrajinskog vojnog vrha umesto da je šalje trupama koje se bore u Bahmutu.

Prema priči Politico-a, od koje je Podoljak izuzetak, američki zvaničnici su takođe vršili pritisak na Kijev da sačuva artiljerijske granate i vatru.

Istovremeno, SAD i evropske zemlje u Ukrajinu šalju ogromne količine municije i granata od 155 milimetara, kao i stotine tenkova i oklopnih vozila, uključujući, po prvi put, osam oklopnih vozila koja mogu da lansiraju mostove za trupe kako bi prešli reku.

Američki paketi pomoći „od četiri ili pet meseci unazad bili su usmereni na ono što je Ukrajini potrebno za ovu kontraofanzivu“, rekao je neimenovani američki zvaničnik, a prenosi Politiko.

Takođe, u februaru je više od 600 ukrajinskih vojnika završilo petonedeljni program obuke u Nemačkoj, uključujući uputstva o manevrima kombinovanog naoružanja sa borbenim vozilima Bradley i oklopnim vozilima Stryker američke proizvodnje. Te snage se ne vraćaju na ukrajinska bojišta, dok druga grupa od stotina dodatnih ukrajinskih vojnika sada prolazi kroz program.

Obuka kombinovanog naoružanja u Nemačkoj ima za cilj da obuči ukrajinske vojnike u integrisanoj upotrebi artiljerije, oklopa i kopnenih snaga kako bi se mogli bolje kretati i koordinirati svoju četu i bataljone u borbi.

1 KOMENTAR

  1. Povijest postojanja Rusa kao naroda najmanje je dvaput duža od povijesti postojanja ameriken?osa. Povijest je i učiteljica života, a Ruski parni valjak polako i sigurno ostvaruje svoje ciljeve.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version