Naslovna Novosti Ukrajinska vojska u napadu, priprema se za ofanzivu na Zaporoškom frontu

Ukrajinska vojska u napadu, priprema se za ofanzivu na Zaporoškom frontu [Video]

0
ukrajinski pokusaj prodora snimak iz drona
ukrajinski pokusaj prodora snimak iz drona
google news

Oružane snage Ukrajine [OSU] nedavno su pojačale napade na ruske vojne položaje na južnoj liniji fronta Donbasa. Istovremeno, velike ukrajinske snage su akumulirane u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Tekući vojni događaji mogli bi da obeleže predstojeću ukrajinsku ofanzivu velikih razmera koja ima za cilj da seče rusku grupaciju u Donbasu i ukrajinsko napredovanje ka Azovskom moru.

OSU je pokrenula kontranapad, 19. marta, u blizini sela Novodanilovka koje se nalazi jugoistočno od grada Orehova. Dve jurišne grupe 128. brdske jurišne brigade OSU, pojačane jedinicama teritorijalne odbrane, pokušale su da zaobiđu ruska uporišta sa boka.

Ukrajinske snage su pre napada koristile dim. Očistili su prolaze u minskim poljima u tom području i daljinski minirali prilaze ruskim položajima kako bi ih sprečili da pošalju rezerve ili evakuaciju iz blokade. Prema navodima ruskih vojnih izveštača, ukrajinski avioni su udarili po položajima ruske vojske.

Ukrajinska kolona je blagovremeno otkrivena od strane ruskih dronova i odmah je granatirana od ruske artiljerije i pogođena ATGM-ima. Pucnjava je izbila na desnom boku ruskih položaja.

Ruski 291. puk 42. streljačke divizije i izviđači 22. odvojene specijalne brigade odbili su napad i OSU su se vratile ka Novodanilovki.

Prema preliminarnim izveštajima, poginulo je oko 25 ukrajinskih vojnika, uništena su 3 tenka, 3 borbena vozila pešadije. Nekoliko ruskih vojnika je ranjeno.

Jedinice 56. i 58. motorizovane pešadijske brigade OSU su 15. marta pokušale da napadnu ruske položaje u blizini naselja Krasnoe i Marfopolj istočno od Guljajpolja.

U ofanzivi su učestvovali tenkovski vod i vod BVP, kao i do dve čete (200 vojnika) pešadijskih jedinica. Približavanje ukrajinske vojske su takođe otkrile ruske bespilotne letelice i kolonu je zaustavila artiljerija.

Kao rezultat operacije, OSU su takođe navodno izgubili do 30 vojnika, najmanje 3 tenka i 3 pešadijska vozila.

Ukrajinski napadi će se verovatno ponoviti na linijama fronta u Zaporožju. Ukrajinska vojska nastavlja borbeno izviđanje, tražeći meke tačke u ruskoj odbrani i procenjujući reakciju ruskih snaga.

Pretpostavlja se da su svi ovi ukrajinski vojnici opremljeni i verovatno obučeni od strane NATO-a.

Ukrajinska komanda se sprema za ofanzivu velikih razmera, dok su kolone zapadne vojne tehnike na putu ka ukrajinskim linijama fronta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version