NaslovnaNovostiZabeležena upotreba iranskih raketa Fadak-2 od strane oružanih snaga Ukrajine

Zabeležena upotreba iranskih raketa Fadak-2 od strane oružanih snaga Ukrajine

Iranske rakete FADAK-2 proizvedene 2022. godine, navodno su prvi put viđene u Oružanim snagama Ukrajine.

Ova municija se koristi kao nenavođene avionske rakete prilikom napada na područja, pa je stoga verzija da je ukrajinska vojska dobila takvu municiju kao trofeje neuverljiva.

Sudeći po otkrivenim fragmentima ovih projektila, kao i po fotografijama, Ukrajina ima veliku količinu takve municije, njih nije prenela takozvana međunarodna koalicija, pošto iranski saveznici u Jemenu i Libanu nemaju borbenih aviona.

Na prikazanim slikama možete videti da je reč o nevođenim projektilima FADAK-2 kalibra 80 mm. Sudeći po oznakama, rakete su proizvedene 2022. godine, odnosno nakon početka SVO Rusije.

Same rakete su u osnovi iranska verzija nevođenih raketa S-8, S-8OF HE-FRAG, a njihova upotreba je uglavnom ograničena samo na borbenu avijaciju. Rakete su viđene zajedno sa “avganistanskim” helikopterom Mi-17V-5, koji su SAD isporučile Ukrajini kao deo pomoći odbrane.

Ova municija ima masu od 11,4 kg, od čega je bojeva glava 3,8 kg. Domet cilja je 1.300-4.000 m. Namenjen je uništavanju ljudstva i lako oklopnih neprijateljskih vozila.

Još nema zvaničnih izjava Irana u vezi s ovim, međutim, ovo nije prvi put da ukrajinska vojska ima municiju iranske proizvodnje, posebno artiljerijsku municiju, protivtenkovske raketne sisteme, bacače granata itd.

Prošle godine, na jednom od video snimaka ukrajinskih artiljeraca koji koriste haubicu D-30, sa visokoeksplozivnim granatama OF-462 kalibra 122 mm, koje su takođe proizvedene u Iranu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave