NaslovnaNovostiSAD general: Ruski lovci preletali 25 puta iznad naše baze al-Tanf u...

SAD general: Ruski lovci preletali 25 puta iznad naše baze al-Tanf u Siriji

Ruski borbeni avioni su skoro svakog dana u martu leteli iznad vojnog garnizona Sjedinjenih Država u jugoistočnoj sirijskoj oblasti al-Tanf, rekao je za En-Bi-Si njuz 23. marta general-potpukovnik Aleksus Grinkevič, komandant vazduhoplovne komponente američke centralne komande.

Prema rečima komandanta, ruski borbeni avioni su do sada ovog meseca „narušili“ vazdušni prostor iznad al-Tanfa otprilike 25 puta, u poređenju sa februaru kad nije bilo preleta ali i 14 u januaru.

al tanf americka baza
al tanf americka baza

Su-34 su bili među ruskim avionima koji su nedavno leteli iznad garnizona Al Tanf. Neki od borbenih aviona su navodno nosili rakete vazduh-vazduh, dok su drugi nosili municiju vazduh-zemlja.

„Oni redovno lete direktno iznad naših jedinica, dok mi imamo snage samo na zemlji u ATG“, rekao je Grinkevič. “Dakle, to je neprijatna situacija.”

Grinkevič je za En-Bi-Si njuz rekao da ne misli da Rusi imaju bilo kakav podsticaj da napadnu al-Tanf. „Ali to samo povećava rizik od pogrešne procene, a s obzirom na stvari kao što je incident sa dronom MQ-9, to nije vrsta ponašanja koju bih očekivao od profesionalnih vazduhoplovnih snaga.

U al-Tanfu je obično raspoređeno oko 200 američkih vojnika. Koalicija predvođena SAD održava zonu zabrane letova od 55 kilometara oko garnizona koji je uspostavljen 2016. na strateškom autoputu koji povezuje Damask i irački Bagdad sa navodnim ciljem borbe protiv ISIS-a.

Siriji i njenim saveznicima rastu frustracije zbog kako kažu nelegitimnog prisustva SAD u al-Tanfu. Tokom svoje nedavne posete Rusiji, predsednik Bašar el Asad je za ruske medije rekao da je koalicija garnizon pretvorila u bastion za teroriste.

„U stanju smo direktne konfrontacije sa terorističkim grupama u blizini oblasti al-Tanf. Al-Tanf u potpunosti služi kao baza za obuku terorista i nema nikakvu drugu svrhu. Koje koristi imaju američke snage od svog raspoređivanja u pustinjskom regionu?“ rekao je sirijski predsednik ruskim medijima.

On je dodao: „Nema sumnje da SAD imaju kasarne za teroriste, gde su smeštene desetine hiljada njih i njihovih porodica. Oni se s vremena na vreme prebacuju između različitih područja kako bi izveli terorističke napade na vojnike sirijske vojske i izazvali haos. Sasvim smo sigurni u ove poteze i imamo obilje dokaza u tom pogledu.”

pokušano dizanje u vazduh 6 američkih oklopnih vozila u siriji
Helikopter i američka oklopna vozila u Siriji

Prošle godine, ruski borbeni avioni su u više navrata pogodili američke zastupnike u al-Tanfu i obližnjim oblastima kao odgovor na napade koji su bili usmereni na snage sirijske vlade.

Al-Tanf je takođe bio direktno na meti snaga koje podržava Iran više puta tokom prošle godine. 20. januara tri samoubilačka drona napala su garnizon. Dva drona oborila je koaliciona protivvazdušna odbrana. Međutim, treći je pogodio kompleks u okviru garnizona. U napadu su ranjena najmanje tri sirijska militanta.

Nedavno povećanje ruskih naleta nad al-Tanfom verovatno ima za cilj da poveća pritisak na SAD, kao i da pazi na koalicione zastupnike u garnizonu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave