NaslovnaNovostiRusija predstavila sistem za izviđanje dugog dometa sa integrisanim dronom Blokpost-4T

Rusija predstavila sistem za izviđanje dugog dometa sa integrisanim dronom Blokpost-4T

Ruski optomehanički konstruktorski biro Astron razvio je novi izviđački sistem dugog dometa, izjavio je za TASS generalni direktor Astrona Vladimir Popov.

Sistem, nazvan Blokpost-4T, integriše jednu do četiri zemaljske termovizijske stanice i najmanje jedan kvadrokopter 400T. 400T je prvi ruski dron sa domaćim termovizirom. Već je korišćen u sukobu koji je u toku u Ukrajini.

400t deo sistema blokpost 4t
400t deo sistema blokpost-4t

„Trenutno ruska vojska koristi različitu optoelektronsku opremu za prikupljanje podataka o terenu u svim vremenskim uslovima, uključujući termovizije. Međutim, i za optičke i za termičke sisteme uvek postoji dilema: ili imate veliko vidno polje ili morate da obezbedite veoma detaljnu sliku. Verovali smo da će integracija „letećeg termovizira“ u sistem za nadzor na zemlji pomoći da se ova dilema reši nekonvencionalno i prilično elegantno“, rekao je Popov.

Astron je podružnica grupe Švabe, koja je deo ruskog državnog odbrambenog i tehnološkog konglomerata Rostec.

Prema rečima Popova, zemaljske termovizijske stanice Blokpost-4T mogu da otkriju pojedince na udaljenosti od 800 metara i motorna vozila na udaljenosti od dva kilometra.

„Ugrađena video analitika sistema izdvaja uočene objekte na ekranu kako bi pomogla operateru koji šalje dron u određeno područje. Uočene mete identifikuje bespilotni termovizijski sistem na udaljenosti do šest kilometara“, objasnio je izvršni direktor.

Popov je rekao da je Blokpost-4T već testiran i otkrio da prve prototipove sistema trenutno proizvodi Astron.

Koncept Blokpost-4T nudi veliku fleksibilnost i eliminiše potrebu za dugotrajnom koordinacijom između različitih jedinica za zemaljsko i vazdušno izviđanje. Još uvek nije jasno da li Rusija planira da testira novi sistem u njihovoj zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini.

IzvorTASS

1 KOMENTAR

  1. Rusija bi trebala neke stvari da zadene za pojas što bi rekli naši stari a ne sve da iznese na pazar.Ako ste razumeli nemoraju baš sve da predstavljaju u javnost!Treba više iznenađenja(neprijatnih)za suparničku stranu!🇷🇺❤🇷🇺. Z

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave