NaslovnaNovostiLe Figaro: Francuska namerava da pošalje 10 lovaca-bombardera Mirage 2000 u Ukrajinu;...

Le Figaro: Francuska namerava da pošalje 10 lovaca-bombardera Mirage 2000 u Ukrajinu; Kijev negira

Francuska završava obuku ukrajinskih pilota za lovce-bombardere Mirage 2000.

Obuka ukrajinskih pilota, koja im omogućava da upravljaju francuskim lovcima-bombarderima Miraž 2000, traje više od mesec i po dana, što znači da obuka pilota može biti završena u narednih mesec dana.

Ukupno, Francuska namerava da pošalje 10 lovaca-bombardera Miraž 2000 u Ukrajinu, međutim, to će se najverovatnije desiti tek sredinom godine.

„Više od mesec i po dana, tridesetak ukrajinskih vojnih lica prolazi kroz ubrzanu obuku na francuskim lovcima-bombarderima u vazdušnim bazama Mont-de-Marsan i Nansi. Prema francuskom Ministarstvu odbrane, obuka samih pilota ne bi se završila samo obukom letačke posade. Odluka je doneta uoči posete Vladimira Zelenskog Parizu“, prenosi Le Figaro.

Prema francuskom izdanju, Francuska ukupno razmatra mogućnost da Ukrajini isporuči 10 lovaca Miraž 2000, od ​​kojih se može formirati eskadrila koju čine lovci-bombarderi.

Francuska je postupno izbacila Miraž u korist Rafale, ali se Miraž 2000-C smatra dovoljno dobrim avionom, nakon nadogradnji.

Početkom marta francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu rekao je na sastanku sa članovima Senata da Francuska još nije donela odluku o isporuci borbenih aviona Ukrajini ili o obuci ukrajinskih pilota, ali je priznao da se o toj temi intenzivno razgovara.

Vazduhoplovstvo Ukrajine demantovalo je informaciju objavljenu u francuskom listu Le Figaro. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Juri Ignat rekao je da nije tačna informacija objavljena u francuskom listu Le Figaro o obučavanju ukrajinskih pilota u Francuskoj na avionima Mirage.

Uprkos činjenici da su Mirage avioni zastareli, oni predstavljaju ozbiljnu opasnost zbog sposobnosti da nose taktičke krstareće rakete SCALP i Storm Shadow, kao i niz raketa standarda NATO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave