NaslovnaNovostiKamikaza-dron dometa 500 kilometara stiže iz Turske: AZAB

Kamikaza-dron dometa 500 kilometara stiže iz Turske: AZAB

Turska tehnološka kompanija Robit Teknoloji razvila je novi višenamenski dron kamikaza pod nazivom „Azab“ sa daljinom leta od 500 kilometara.

Platforma sa delta krilima, koja ima visoku nosivost, uspešno je prošla sva letačka testiranja. Planirano je da se u bliskoj budućnosti sprovedu paljbeni testovi bespilotne letelice.

Azab

“Uradili smo sve testove letenja. Prelazimo na testove municije. Testove municije ćemo izvršiti u narednim mesecima”, rekao je Selcuk Fırat, direktor proizvoda u Robit Teknoloji, za Anadolu agenciju.

Očekuje se da će testovi municije biti završeni do kraja trećeg kvartala ove godine, rekao je Fırat. “Spremni smo za proizvodnju. Moći ćemo da ispunimo buduće narudžbine”, dodao je on.

Napominjući da se različite vrste bojevih glava mogu integrisati sa dronom Azab, Fırat je rekao da ima dve verzije sa rasponom krila od 2 metra i 1,5 metara. „Azab sa rasponom krila od 2 metra može da nosi teret od 15 kilograma“, rekao je on.

Uređaj se može primeniti u različitim režimima, kao što su slobodno gađanje ili uz pomoć operatera koji može da usmeri Azaba ka meti koristeći svoju kameru sa dometom od 200 kilometara. Uređaj takođe može direktno doći do cilja i uništiti ga, sa prethodno unetim GPS koordinatama.

Ističući da se za Azab može proizvoditi specijalna municija, kao i da koristi bojeve glave koje su već u rukama snaga bezbednosti, Fırat je naveo da se “minobacači, tenkovska i RPG municija vrlo lako može integrisati u Azab”.

Ističući da je Azab platforma i da se može oblikovati i koristiti po želji, Fırat je napomenuo da u tom pogledu nema ograničenja, te da Azab može služiti sa komadnom i vatrenom municijom u zavisnosti od namene.

Objašnjavajući da su razvili električni katapult od 3 metra za lansiranje Azab T150, Fırat je rekao da Azab T200 ima katapult od 6 metara i da se može lansirati sa različitih platformi.

IzvorAA

2 KOMENTARA

  1. Više nego dovoljno da s Kosova gađaju Senjak i Dedinje. Dakle ništa od borbe za “Kosovo ravno” i od zaštite Srba na Kosovu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave