NaslovnaNovostiU Ukrajini primećena prva upotreba francuskih PVO sistema Crotale NG

U Ukrajini primećena prva upotreba francuskih PVO sistema Crotale NG

Ukrajinska vojska počela je da koristi francuske sisteme protivvazdušne odbrane Crotale NG.

Ovi PVO sistemi su korišćeni prilikom poslednjeg odbijanja masovnog udara na teritoriji Ukrajine. Pouzdana efikasnost upotrebe ovih sistema PVO se ne otkriva. Međutim, video snimak koji je snimila posada ovog PVO kompleksa pokazao je promašaj jedne krstareće rakete, od dve ispaljene iz ovog sistema.

Na snimku možete videti kako proračun sistema PVO Crotale NG hvata približavanje krstareće rakete i nakon nekoliko sekundi lansira prvu protivvazdušnu vođenu raketu na cilj.

Prva raketa, očigledno, nije mogla da izvrši pogodak, međutim, druga je oborila metu. Štaviše, po svemu sudeći, lansiranje raketa je izvršeno sa male udaljenosti, pošto se promašaj krstareće rakete dešava gotovo trenutno.

Ranije se pretpostavljalo da će Ukrajina dobiti zastarele verzije ovih sistema PVO od Francuske, međutim, kako se ispostavilo, reč je o prilično novoj verziji sistema PVO.

Koliko je Francuska prenela takvih sistema PVO Ukrajini, nije precizirano.

Crotale

Južna Afrika je 1964. godine potpisala ugovor sa francuskom kompanijom Thomson-Huston o stvaranju mobilnog sistema protivvazdušne odbrane u svim vremenskim uslovima, dizajniranog za uništavanje ciljeva koji lete na malim visinama.

Nakon što su testovi sprovedeni 1971. godine, prvi kompleksi, nazvani Cactus, isporučeni su u Južnu Afriku u roku od dve godine. Godine 1972. kompleks pod nazivom CROTALE je primljen u službu francuskog vazduhoplovstva.

Kompleks je više puta modernizovan i dobija nazive: 1000/2000/3000/4000. Lansirana je i modernizovana verzija kompleksa – „Poboljšani Crotale“ 1994. godine, opremljen novim radarom sa faznom antenskom rešetkom.

Crotale

Borbena vozila kompleksa CROTALE postavljena su na oklopnu šasiju P4R (4×4). Kompleks ne može da izvodi borbena dejstva u pokretu, ali nakon zaustavljanja potrebno je manje od 5 minuta da se dovede u borbeno stanje.

Crotale R440

Na lanseru nema mesta za više raketa R440, pa se rezervne rakete nose na specijalnom vozilu. Raketa R440 je stalno u transportno-lansirnom kontejneru. Ukupna težina rakete je 100 kg. Navođena visokoeksplozivna bojeva glava nalazi se u centralnom delu tela rakete.

Crotale

Crotale NG

Crotale NG je modernizovana verzija raketnog sistema PVO kratkog dometa Crotale. „NG“ je skraćenica za „Nova generacija“.

Crotale NG sistem je dizajniran da obezbedi zaštitu od širokog spektra pretnji, uključujući avione, helikoptere, dronove i krstareće rakete. Takođe je sposoban da gađa ciljeve na veoma malim visinama, što ga čini efikasnim protiv raketa koje prate teren.

Sistem Crotale NG koristi kombinaciju radarskih i elektro-optičkih senzora za otkrivanje i praćenje ciljeva, a opremljen je raketom visokog stepena manevrisanja koja je sposobna da gađa ciljeve na dometima do 11 kilometara. Raketa je vođena infracrvenim tragačem i sposobna je da izvodi oštre manevre kako bi izbegla protivmere.

Crotale NG sistem koristi brojne zemlje, uključujući Francusku, Grčku i Saudijsku Arabiju. Korišćen je u brojnim sukobima, uključujući Zalivski, Irački rat kao i Libijski građanski rat.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave