NaslovnaNovostiNesvakidašnji pogled iz kamere drona Orlan-10 na pokušaje njegovog obaranja MANPADS-om

Nesvakidašnji pogled iz kamere drona Orlan-10 na pokušaje njegovog obaranja MANPADS-om

Video prikazuje rusku bespilotnu letelicu Orlan-10 koja je preživela ukrajinski udar protivvazdušnom raketom iznad zone specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Na snimku, projektil iz prenosivog sistema protivvazdušne odbrane (MANPAD), prolazi pored drona. Međutim, ne uspeva da nanese nikakvu štetu. Dron nastavlja svoju izviđačku misiju nakon napada.

Orlan-10, koji je razvio ruski centar za specijalnu tehnologiju, ima trajanje leta od 16 sati i domet od 140 kilometara.

Dron može biti opremljen sa nekoliko tipova senzora za obavljanje niza različitih misija uključujući izviđanje, 3D-mapiranje, elektronsko ratovanje i komunikacioni relej.

Dronovi Orlan-10 su u upotrebi u ruskoj vojsci od početka sukoba u Ukrajini. Poznato je da je više od 1.000 u službi ruske vojske.

Ukrajina je dobila hiljade MANPAD-ova, uključujući više od 1.600 američkih raketa FIM-92 Stinger, od Sjedinjenih Država i drugih članica NATO-a u mesecima koji su vodili do početka sukoba a pogotovo nakon početka.

Kijevske snage su takođe dobile nekoliko sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa montiranih na vozila, uključujući Stormer HVM britanske proizvodnje, Crotale francuske proizvodnje i Stormer HVM američke proizvodnje.

Bez obzira na svu podršku koju pruža NATO, Ukrajina se i dalje bori da obnovi svoje kapacitete protivvazdušne odbrane. Rusija tvrdi da je navodno uništila više od 400 sistema PVO kijevskih snaga od početka sukoba u februaru 2022.

Ranije su brojni slični snimci zabeležili slične pokušaje ukrajinskih snaga da udare rusku bespilotnu letelicu, uključujući i zapadne sisteme oružja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave