Naslovna Novosti Rusija ne ostaje dužna: Dva strateška bombardera Tu-95MS preletela Japansko more, kao...

Rusija ne ostaje dužna: Dva strateška bombardera Tu-95MS preletela Japansko more, kao odgovor na posetu premijera Kišide Ukrajini

1
tu 95msm
tu 95msm
google news

Dva ruska strateška bombardera letela su iznad Japanskog mora više od sedam sati, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Saopštenje ruskog ministarstva odbrane stiglo je u trenutku kada je japanski premijer Fumio Kišida na putu u Kijev u iznenadnu posetu.

Avioni Tupoljev Tu-95MS su sposobni da nose nuklearno oružje, a Moskva njima redovno leti iznad međunarodnih voda Arktika, Severnog Atlantika i Pacifika u cilju demonstracije sile, piše Rojters.

Premijer Japana Fumio Kišida doputovao je u utorak u ukrajinsku prestonicu na razgovore sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, navodi se u informacijama koje prenose mediji. Kišida je oko podneva stigao vozom u glavni grad Ukrajine, a na stanici su ga dočekali zamenica ministra spoljnih poslova Emine Đaparova i ambasador Japana.

Rusija kaže da su strateški bombarderi bili na “planiranom letu”, u pratnji lovaca. Trasa je izvedena uz striktno poštovanje međunarodnog zakonodavstva i obavljena je na neutralnim vodama, preciziraju u Ministarstvu odbrane RF.

Juče su, međutim, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su morali da podignu avion Su-35E kako bi presreo dva bombardera B-52H koji su leteli iznad Baltičkog mora. Ruski nacionalni kontrolni centar za odbranu rekao je novinarima da su ovi američki bombarderi leteli ka državnim granicama Ruske federacije.

Sa druge strane, u februaru su američke snage protivvazdušne odbrane bile upućene da presretnu nekoliko ruskih strateških bombardera i lovaca dok su leteli iznad međunarodnog vazdušnog prostora u blizini poluostrva Aljaska.

Japan ima sopstveni teritorijalni spor sa Moskvom oko ostrva u severnom Pacifiku još od kraja Drugog svetskog rata.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version