Naslovna Novosti Lovci Su-30SM2 u napadu na neprijateljske mete u baltičkim vežbama, dok Su-35E...

Lovci Su-30SM2 u napadu na neprijateljske mete u baltičkim vežbama, dok Su-35E presreće američke bombardere

0
ruski su 30sm na aerodromu ataturk u istanbulu u septembru 2019. muhamed enes jildirim:anadolu agency preko getty
ruski su 30sm na aerodromu ataturk u istanbulu u septembru 2019. muhamed enes jildirim:anadolu agency preko getty
google news

Usred napetosti koje rastu između Rusije i NATO-a predvođenih Sjedinjenim Državama, ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) započele su seriju taktičkih vazdušnih vežbi sa svojim najsavremenijim borbenim avionom Su-30.

Pres služba Baltičke flote saopštila je 20. marta da je više od deset posada sofisticiranih aviona Su-30SM i Su-30SM2 započelo probe taktičkog leta bombardovanjem i raketnim udarima u najzapadnijoj ruskoj eksklavi Kalinjingradske oblasti, prenela je agencija TASS.

„Tokom vežbi piloti treniraju da uništavaju kolone neprijateljske vojne opreme, komandna mesta i ljudstvo, vojno-industrijske objekte, protivničke avione, vazdušno-desantne i amfibijske jurišne snage, kao i da pružaju vatrenu podršku jedinicama armijskog korpusa Baltičke flote. “, navodi se u saopštenju pres službe.

U izveštaju se navodi da piloti usavršavaju svoje manevarske sposobnosti tokom borbe iz vazduha, kao i sposobnost izviđanja i izvođenja vazdušnih udara topovima i bombama.

„Sve u svemu, posade borbenih aviona moraće da pogode preko 20 različitih ciljeva, lansiraju vazdušne rakete i bace bombe“, precizira pres služba.

U vežbama, kako se navodi u saopštenju, učestvuje oko deset aviona i preko 50 članova letačke i kopnene posade iz sastavnog vazduhoplovnog puka pomorske avijacije Baltičke flote.

Istog dana, međutim, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su morali da podignu avion Su-35E kako bi presreo dva bombardera B-52H koji su leteli iznad Baltičkog mora. Ruski nacionalni kontrolni centar za odbranu rekao je novinarima da su ovi američki bombarderi leteli ka državnim granicama Ruske federacije.

Redovne vežbe koje izvode i ruski i NATO saveznici iznad Baltika naglašavaju strateški značaj regiona.

Rusija je izvela više vežbi od početka 2022. u baltičkom regionu, testirajući spremnost svojih trupa i pripremajući ih za misije u ovom strateškom regionu gde se dve strane redovno suočavaju jedna sa drugom, iako u nekonfliktnom obliku.

Međutim, nedavne ruske vazdušne vežbe dolaze nekoliko dana nakon što je ruski Su-27 Flanker optužen da je prskao po američkom dronu MQ-9 Reaper, primoravajući ga da se spusti u Crno more.

Unapređena verzija Su-30SM2

Ali šta je novo u modifikovanom lovcu Su-30SM2? Pre svega – novi motor. Su-30SM2 već leti sa istim motorom koji pokreće drugi ruski vodeći avion – Su-35 Flanker-E. tj. motor je AL-41F1S, koji obezbeđuje veću vuču uz održavanje vektora potiska. Ovo garantuje ne samo očuvanje manevarske sposobnosti borca već i njegovo povećanje.

su 30sm2
su-30sm2

Povećan domet aviona u smislu presretanja neprijateljskih aviona i objekata, znači novi radar i poboljšana avionika. Ovo bi trebalo da značajno unapredi borbene sposobnosti Su-30SM2. UAS je takođe najavilo novu municiju, ali ne znamo šta tačno. Samo se pominje da je domet municije povećan za stotine kilometara. UAS najverovatnije govori o raketama vazduh-vazduh. Ostalo naoružanje, kao što su bombe, ostaju nepromenjene po karakteristikama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version