NaslovnaNovostiIznenadne kadrovkse promene u Ukrajini pred sam početak najavljene kontraofanzive

Iznenadne kadrovkse promene u Ukrajini pred sam početak najavljene kontraofanzive

U kontekstu pripreme nove kontraofanzive protiv ruskih snaga, rukovodstvo Ukrajine čini pomalo iznenađujući potez na najvišem nivou svojih oružanih snaga.

Bivši komandant Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine od 2015. do 2019. godine, general-potpukovnik Mihailo Zabrodski opoziva se sa aktivne dužnosti da bi bio postavljen na mesto zamenika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Ukrajinski parlamentarac Oleksej Gončarenko objavio je na svom Telegram kanalu da je „Vrhovna rada prevremeno prekinula mandat narodnog poslanika Mihaila Zabrodskog. Glasovi poslanika bili su 307 – 0 za. General-potpukovnik se vraća u vojnu službu, a planirano je da bude postavljen za zamenika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Valerija Zalužnog“.

Zabrodski je 2019. godine izabran za poslanika u parlamentu Ukrajine iz političke grupe „Evropska solidarnost“ (ranije nazvane Blok Petra Porošenka „Solidarnost“) nasuprot vladajućoj partiji Sluga naroda, koja podržava predsednika Volodimira Zelenskog.

Očekivanja od Zabrodskog su veoma velika, a misija je jedna od najtežih – pripremiti i upravljati velikom operacijom u kojoj Ukrajina preuzima stratešku inicijativu.

Tokom 2005-2006, bio je student na komandno-štabnom koledžu američke vojske. Istakao se na frontu na jugoistoku Ukrajine između 2014. i 2019. godine.

Zabrodskom je 23. avgusta 2014. godine dodeljeno zvanje Heroja Ukrajine uz dodelu ordena „Zlatna zvezda“, a 21. oktobra Orden Bogdana Hmeljnickog 3. stepena za ličnu hrabrost, posvećenost i visok profesionalizam koje je demonstrirao u zaštiti državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U leto 2014. godine, 95. vazdušno-desantna brigada, pod komandom Zabrodskog, izvršila je napad u leđa neprijatelju. Za dve nedelje, izvršavajući borbene zadatke, velika jedinica je stigla od Slavjanska do Marijupolja, a kasnije se infiltrirala duž rusko-ukrajinske granice i preko Luganska se vratila u Slavjansk.

Prema mišljenju američkog stručnjaka Filipa A. Karbera, ovo je bio najduži napad jedne oružane formacije u modernoj istoriji.

1 KOMENTAR

  1. Zapad je shvatio, a Ukrajinska vlast krije istinu o ruskoj masini za mlevenje… Rusima se ne zuri da brzo napreduju zbog povecanja broja svojih zrtava, a masinom za mlevenje, ustvari drzanjem pozicija lome ukrajinsku nepripremljenu vojsku za ofanzivu,uz sopstvene daleko manje zrtve… Rat Rusije i Ukrajine bi mogao biti gotov do sredine ove godine… Ako se nastavi to bi bilo zbog ulazenja Poljske na teritoriju Ukrajine, sa znanjem NATO, ili bez znanja NATO, sto je olaksavajuca mogucnost za Zapad, ali i stvaranje mogucnosti za takticke nuklerane udare…. Najcudnije je da Evropska Unija nema kapacitet da se opredeli sta joj je ciniti, a to sto cini je na njenu stetu… Ko zna mozda ce inflacija i raspad bankarskog sistema stvoriti sansu za mir, ali i ubrzati mogucnost za kataklizmu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave